SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

SVT:s politikreporter: ”Fortfarande viss fördel för Stefan Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

I dag mötte Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) talmannen för att rapportera hur förhandlingarna har gått. Har de lyckats samla stöd för en ny regering? Vad händer nu? Här är några av frågorna ni ställde till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

1. Är det fortfarande endast Löfven eller Kristersson som kan föreslås, eller finns det en chans (vid nedröstning i nästa omgång) att någon av de stora ändrar sig och ger posten till t.ex Annie i sista omröstningen för att undvika nyval?

Man ska inte utesluta något, men det är högst osannolikt att det blir någon annan. Löfven och Kristersson leder de största partierna.

Regeringsbildning

2. Om båda kandidaterna nekar på måndag, vad avgör vilken talmannen väljer? Att vara opartisk i detta läge är ju omöjligt.

Det där blir förstås ingen enkel ekvation för talmannen och hur han tänker vet bara han. Sist ut var ju Löfven, det skulle kunna tala för att det blir Kristersson nästa vecka om ingen av dem har ett färdigt regeringsunderlag. Men både talmannen och partierna som är involverade i processen ser förstås helst att den statsministerkandidat som föreslås både vill bli föreslagen och har förutsättningar att också bli framsläppt av riksdagen. 

3. Kan SD släppa fram Alliansen för att sen lägga ner rösterna för vårbudgeten som bevis på att de måste få inflytande för sitt stöd? Då vinner ju de rödgrönas förslag.

Det skulle de kunna göra och om de rödgröna då har ett gemensamt förslag så vinner ju det över Alliansen. Det är en av anledningarna till att man sökte stöd för en Alliansregering över blockgränsen. Men i dagsläget är det ju inte en Alliansregering som ligger på bordet utan en M/KD-regering.

4. Är det mest sannolika att om det nu skulle bli ett omval och det blir likt i rösterna...kommer det fortsätta förhandlas då eller vad gäller? Varför får inte största parti som vunnit bli de som regerar då det partiet faktiskt har flest röster?

Om läget är likadant efter ett extraval så kommer det bli en liknande process med talmansrundor och förhandlingar. Men det troliga är att partierna inför ett extraval tar sig ur de låsta positioner som de haft under hösten och redan i en sådan valrörelse berättar vilken regering de tänker sig att ingå i eller stödja. 

5. Kommer den av Kristersson och Löfven som inte blir statsminister att avgå som partiledare?

Nej det tror jag inte, åtminstone inte nu. Vad som händer på några års sikt beror ju mycket på utvecklingen för S eller M i opposition och är svårt att sia om. 

6. Eftersom det räcker med att få över Centerpartiet för att få 175 mandat så kommer antagligen Centerpartiet få höga ministerposter i en socialdemokratisk regering. Detta är den mest sannolika utgången av detta skulle jag gissa. Vad tror du?

Centerpartiet har, åtminstone hittills, sagt att de inte tänker sätta sig i en S-ledd regering. Det tror jag att de kommer att hålla fast vid. I Liberalerna däremot finns det tunga företrädare som driver på för att partiet ska kunna ta plats i en andra Löfven-regering men partiet är som bekant djupt splittrat. 

7. Har det någon betydelse för Centerpartiet ifall Liberalerna väljer M och KD innan C själva beslutat hur de ska göra?

Det blir Centerpartiet som bestämmer sig först. De har ett möte med riksdagsgrupp och partistyrelse inplanerat i morgon och sedan ett preliminärt bokat förtroenderåd på lördag. Skulle de landa i ett ja till Ulf Kristersson spelar det inte så stor roll vad Liberalerna väljer. Skulle C däremot landa i ett ja till Löfven är min bedömning att de gör det med förbehållet att även Liberalerna måste säga ja. Utan L krävs ett budgetsamarbete med V och det säger ju C blankt nej till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet