Foto: SVT

Löfven och Reinfeldt i konflikt om arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

-Det är otäckt. Ett sätt att komma ifrån problemet. Så kommenterar Stefan Löfven uttalandet från Fredrik Reinfeldt om att arbetslösheten inte är ett större problem bland ”etniska svenskar mitt i livet”.

Socialdemokraternas partiledare tycker att vi har massarbetslöshet och att det är inte är värdigt Sverige att peka ut vissa grupper.

-Det är sätt för Fredrik Reinfeldt att komma ifrån problemet. Arbetslösheten är högre nu än när han kom till makten och då kallade de det för massarbetslöshet. De har trixat med siffrorna och nu försöker han på det här sättet, säger Löfven.

Storm mot Reinfeldt

”Det är otäckt”

-Det är otäckt när statsministern i Sverige säger att vi har inte har problem med arbetslöshet, utan pekar på en grupp och säger att det är dom som har problem. Arbetslöshet är ett problem för hela landet och då måste man sätta in resurser för att komma till rätta med det, säger Löfven.

Men Fredrik Reinfeldt tycker att han beskriver samhällsproblemen så som de ser ut.

-Jag har reagerat på att Stefan Löfven vid ett flertal tillfällen har sagt att Sverige har massarbetslöshet, alltså att vi skulle ha stor arbetslöshet i alla delar av det svenska samhället i alla delar av Sverige, och det menar jag inte stämmer, säger han.

”Vi måste ha riktade åtgärder”

Till SVT utvecklar Reinfeldt sitt resonemang.

-Bland inrikes födda svenskar mitt i livet, alltså mellan 25 och 54 år, så har vi tre procents arbetslöshet. Bland utrikes födda i samma ålderskategori så är det nästa 15 procents arbetslöshet och bland ungdomar, då vi också mäter de som är heltidsstuderande, blir det nästa 25 procent – vilket visar att vi i delar av samhället har hög arbetslöshet som vi måste ha riktade och bra åtgärder för att komma åt, säger Reinfeldt.

Man är det klokt att använda begreppet etniska svenskar om det då stör vissa grupper?

-Man kan använda begreppet inrikes födda därför att det är en påtaglig skillnad. Jag tror att om man har massarbetslöshet som utgångspunkt för sin politik så föreslår man fel åtgärder eftersom man då tror att vi har breda generella problem i efterfrågan. Men jag vill då påtala att vi i flera grupper har låg arbetslöshet och man talar till och med att vi snart kan ha arbetskraftsbrist i delar av det svenska samhället.

Statsministern säger också att det i Sverige finns strukturella problem kopplat till unga, till utrikes födda och till funktionshindrade.

-Och då måste man naturligtvis utforma en politik som löser de problem vi har. Annars blir man oaktsam med offentliga medel och löser inte problemen.

Åkesson välkomnar uttalandet

Reinfeldts uttalande har skapat debatt på sociala medier och även borgerliga politiker har reagerat:

-Jag tycker att det är jättetråkigt att en statsminister använder den här skiljelinjen. Genom att inte nämna de andra, så utmålar han dem som syndabockar, som något dåligt och att svenskar är så mycket duktigare, säger centerpartisten Abir Al-Sahlani.

Hennes partikamrat Fredrick Federley säger att Reinfeldt spelar Sverigedemokraterna i händerna. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar Reinfeldts uttalande.

-Det är i högsta grad en bekräftelse på det vi sagt väldigt länge och det håller statsministern nu med om, säger Åkesson.

”I Sverige ska vi inte ha vi och dom”

Sättet som Reinfeldt uttryckte sig på är otäckt, menar Stefan Löfven.

-I Sverige ska vi inte ha ett vi och dom. Utan det är vi här i Sverige. Vi måste föra landet framåt genom att ha full sysselsättning. Och det värsta är att det inte finns några åtgärder. Regeringen föreslår bara andrahandsuthyrning och pekar ut: De är de som är problemet. Det duger inte på långa, långa vägar, säger Löfven.

Fakta

Så sade Reinfeldt till TT

”TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerarekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som nibeskrev som massarbetslöshet 2006.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet.Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket lågarbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om atten stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, intebeskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.”

Inte så stor skillnad

2006 var arbetslösheten bland inrikesfödda 25-54 år 3,3 procent sista kvartalet. Motsvarande siffra första kvartalet 2012 är 3,8 procent.

För utrikesfödda var arbetslösheten under 2006 års sista kvartal 11,2 procent och 14,8 procent första kvartalet 2012. För båda grupperna sammantaget var arbetslösheten 4,5 procent 2006 och 5,8 2012.

Siffrorna visar alltså att den problembild som Fredrik Reinfeldt lyfter fram i stort sett var densamma 2006, då allianspartierna beskrev situationen som massarbetslöshet. Även då var arbetslösheten påtagligt mycket lägre i gruppen inrikesfödda 25-54 år än för utrikesfödda.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm mot Reinfeldt

Mer i ämnet