I en intervju med nyhetsbyrån TT sa Fredrik Reinfeldt (M) igår:
”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat.”
Idag utvecklar han för SVT vad han menar.
-Jag har reagerat på att Stefan Löfven vid ett flertal tillfällen har sagt att Sverige har massarbetslöshet, alltså att vi skulle ha stor arbetslöshet i alla delar av det svenska samhället i alla delar av Sverige, och det menar jag inte stämmer.
-Bland inrikes födda svenskar mitt i livet, alltså mellan 25 och 54 år, så har vi tre procents arbetslöshet. Bland utrikes födda i samma ålderskategori så är det nästa 15 procents arbetslöshet och bland ungdomar, då vi också mäter de som är heltidsstuderande, blir det nästa 25 procent – vilket visar att vi i delar av samhället har hög arbetslöshet som vi måste ha riktade och bra åtgärder för att komma åt.
Fredrik Reinfeldt tycker att han beskriver samhällsproblemen som de ser ut.
Man är det klokt att använda begreppet etniska svenskar om det då stör vissa grupper?
-Man kan använda begreppet inrikes födda därför att det påtaglig skillnad. Jag tror att om man har massarbetslöshet som utgångspunkt för sin politik så föreslår man fel åtgärder eftersom man då tror att vi har breda generella problem i efterfrågan. Men jag vill då påtala att vi i flera grupper har låg arbetslöshet och man talar till och med att vi snart kan ha arbetskraftsbrist i delar av det svenska samhället.
Statsministern säger också att det i Sverige finns strukturella problem kopplat till unga, till utrikes födda och till funktionshindrade.
-Och då måste man naturligtvis utforma en politik som löser de problem vi har. Annars blir man oaktsam med offentliga medel och löser inte problemen.