Ett mål är visserligen inget löfte men det kommer sannolikt ändå att uppfattas så av väljarna – att Sverige ska vara bästa land i EU när det gäller jobben om Socialdemokraterna vinner valet nästa år. Exakt hur det ska gå till redogör inte Stefan Löfven för.
Palett av åtgärder
Han upprepar att det krävs en palett av åtgärder för att nå målet. Han talar om näringspolitik och utbildning, inte minst det som socialdemokraterna kallar för utbildningskontrakt för att förmå unga att slutföra sin gymnasieexamen. Arbetsförmedlingen ska bli bättre och människor ska befrias från Fas 3, som Löfven uttrycker det.
Förre statsministern Göran Persson satte upp målet att halvera arbetslösheten till fyra procent fram till år 2000 vilket han också lyckades med. Men vägen dit var kantad med kritik som gick ut på att regeringen gömde undan arbetslöshet genom att sätta in människor i statistikens staplar under andra beteckningar, framförallt förtidspensionering.
Lovar hålla sig till reglerna
Stefan Löfven försäkrar att han inte är ute efter något siffertrixande och framhåller att hans mål inte gäller enbart antalet arbetande personer utan också antalet arbetade timmar.
En metod att skapa nya jobb är att anställa fler i den offentliga sektorn. Men det förutsätter en expansiv ekonomisk politik och Löfven framhöll i sitt tal till den socialdemokratiska kongressen att en socialdemokratisk regeringen kommer att hålla sig till de finanspolitiska ramverken, vilket bland annat betyder ett överskottsmål i statens finanser.
Vill rita om kartan
Stefan Löfvens mål gäller alltså den svenska arbetslösheten i förhållande till andra länder i EU. Anders Borg brukar trumma in att Sverige har en lägre arbetslöshet än många andra EU-medlemmar. Han jämför till exempel med länder som Grekland och Spanien.
Stefan Löfven vill måla om den kartan och fokusera på att Sverige har högre arbetslöshet än till exempel länder som Tyskland och Österrike. Österrike har EU:s lägsta arbetslöshet på 4,8 procent.
För att komma dit, som det ser ut i dag, skulle Sveriges arbetslöshet behöva halveras. Men om läget i EU har förändrats radikalt i september nästa år, när det svenska riksdagsvalet har ägt rum, kan målet justeras, enligt Löfvens medarbetare.