Stefan Löfven på väg upp för att tala i Landskrona. Foto: TT

Löfven vill stämma i bäcken

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Allt längre vårdköer och minskat förtroende för svensk sjukvård kan bana väg för en het sjukvårdsdebatt inför valet nästa år. Regeringen riskerar att pekas ut som ansvarig om inte den negativa spiralen bryts.

Det är mot den bakgrunden dagens utspel av statsministern ska ses.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att Stefan Löfven använder första maj för att lansera en sjukvårdsreform handlar också om att försöka återföra det politiska budskapet till socialdemokratins hemmaplan: Välfärden.

Den politiska debatten har under lång tid varit koncentrerad kring frågor som traditionellt inte gynnar Socialdemokraterna, till exempel flyktingpolitik och lag och ordning. Visst kommer frågor som rör säkerhet och trygghet att vara fortsatt viktiga för både politikerna och väljarna, men statsministern tar gärna ett steg för att försöka vidga debatten till traditionella välfärdsfrågor.

Regeringen får skulden om sjukvården inte funderar

Dessutom befinner sig regeringen under press i sjukvårdsfrågan. Flera av oppositionspartierna har efter regeringens vårbudget lanserat egna förslag för att möta krisen inom svensk sjukvård. Det har bland annat handlat om miljardsatsningar för att korta köerna inom vården. För att undvika att hamna på defensiven presenterar Socialdemokraterna därför en egen reform idag.

Den patientmiljard som Stefan Löfven talar om ska både korta köerna och förbättra vården, enligt statsministern. Men sjukvården är en komplicerad fråga för rikspolitikerna. I huvudsak är det landstingen som ansvarar för den svenska sjukvården. Riksdag och regering har begränsat inflytande, men när sjukvården fungerar dåligt är det ändå regeringen som får skulden.

En grogrund för att frågan ska växa

De senaste åren kan man se en negativ utveckling på många håll inom svensk sjukvård. Sedan regeringsskiftet 2014 har köerna ökat. Samtidigt visar myndigheten Vårdanalys rapport från förra året att allmänhetens förtroende för sjukvården minskar, och ligger betydligt lägre än i flera andra jämförbara länder.

En del av problemet är att personalbristen inom vården blir allt större. Framför allt saknas sjuksköterskor med specialistkompetens. Många utbildade sjuksköterskor lämnar också den offentliga vården för andra arbetsplatser. En undersökning som SVT gjorde för några månader sedan visade att var tionde vårdplats vid de stora sjukhusen inte kan utnyttjas på grund av personalbrist.

Allt detta sammantaget utgör en grogrund för att sjukvården ska växa till en av de stora valfrågorna. När statsministern i dag lanserar sin patientmiljard är det lite för att stämma i bäcken här.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.