Annie Lööf i Almedalen. Foto: TT

Lööf trotsar Borgs stopp – vill sänka skatt

Uppdaterad
Publicerad

Dragkampen om alliansens valmanifest och höstbudget har börjat. Inför sitt sommartal i morgon föreslår Annie Lööf (C) nu en skattesänkning för familjeföretagare som överlåter företaget till sina barn.

Enligt Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) är det stopp för skattesänkningar under nästa mandatperiod.

Men nu vill Centerpartiet att alliansen går till val på sänkta skatter för familjeföretagare.

Val 2014

– Sveriges företagarkår är väldigt gammal och vi går mot en stor utmaning med en generationsväxling. Då handlar det om att vi måste ha en rättvis och neutral beskattning, det har vi inte i dag, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Närstående missgynnas

Med dagens regler är skatten 25 procent för den som säljer sitt företag till någon utanför familjen. Säljer man däremot till en anhörig kan skatten bli 57 procent eftersom vinsten då beskattas som lön. Därmed missgynnas närstående när en företagare vill gå i pension och sälja sitt företag.

– I dag tvekar många. Man säljer sitt livsverk till någon extern för att få lägre beskattning. Då menar jag att man förlorar själen i familjeföretagandet, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill också ta bort den regel som säger att den som vill utnyttja den lägre skatten på 25 procent måste låsa vinsten på ett bankkonto i fem år. Förslagen är ett första steg för att på sikt göra om hela regelverket kring fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna.

– Skattesystemet i dag premierar det anonyma ägandet på börsen medan familjeföretag och småföretag har en högre beskattning. Det tycker vi är fel.

Kan handla om skattesänkningar på en miljard

Hur stora skattesänkningar det handlar om kan Annie Lööf inte svara på i dag. Men om alla fåmansbolag skulle generationsväxla enligt Centerns förslag landar skattesänkningen på mellan 200 miljoner och en miljard, enligt partiets beräkningar.

– Det är inte så stora summor vi talar om. De beror på hur det här konstrueras och hur många som faktiskt väljer att sälja företaget inom familjen.

Förslaget visar att det skattesänkarstopp som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tidigare sagt gäller för nästa mandatperiod, inte är något som Annie Lööf är beredd att skriva under på.

– Sverige har en stor arbetslöshet, många lever i utanförskap. Ska vi klara av utmaningen att få fler i arbete då vill jag se sänkta kostnader. Jag går till exempel till val på att sänka skatten för ungas jobb med sänkta arbetsgivaravgifter.

Andersson (S) skeptisk

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson är skeptisk.

– Jag tycker det är fel väg att gå. Jag tycker istället att vi behöver höja skatten så att vi kan investera i att alla barn i Sverige får en riktigt bra skola, att vi får trygga äldreboenden och fler jobb.

I mars tillsatte regeringen en utredning som ska över problematiken kring beskattning vid ägarskiften. Den ska vara klar i mars nästa år.

FAKTA: Lägre skatt vid ägarbyten inom familjen

• Om ett företag säljs till en utomstående kan säljaren välja att ta ut vinsten efter fem år som kapitalinkomst med en skatt på 25 procent. Säljs företaget till någon inom familjen finns inte den möjligheten. Då beskattas vinsten som inkomst av tjänst och kan därmed bli 57 procent.

• Centerpartiet vill ändra reglera så att samma skattesats gäller oavsett vem företaget säljs till.

• Vill även ta bort karenstiden som innebär att en företagare som sålt sitt företag måste låta kapitalet vila på ett bankkonto i fem år för att kunna utnyttja den mer förmånliga beskattningen på 25 procent.

• Cirka 29.000 av 165.000 fåmansföretag drivs för närvarande aktivt av en person som är över 60 år. 90 procent av alla företag i Sverige ägs av en eller ett fåtal personer, ofta en familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet