• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

en kvinna och en skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren vid Östra Finlands universitet Johanna Tuviala berätta om de nya metoder för att stoppa barkborrangrepp. Foto: SVT/Östra Finlands universitet

Luftskepp – ett nytt verktyg för att stoppa granbarkborrarna

Uppdaterad
Publicerad

I nationalparken Koli i Finland har ett stort antal granar dött.

Anledningen är granbarkborrarna, som numera är så många till antalet att de nu kan ta död även på friska träd.

Det hoppas man nu kunna stoppa – med ett luftskepp.

Granbarkborrarna har spridit sig längre norrut till följd av ett varmare klimat. Samtidigt blir granarna stressade av värmen vilket gör dem mer sårbara för insekten.

Nu vill man stoppa granbarkborrarna men en ny teknik. Det handlar om ett luftskepp som utrustas med en kamera som ska flyga på autopilot över skogen.

– Luftskeppets kamera kan upptäcka skadorna tidigare än det mänskliga ögat, säger Johanna Tuviala, forskare på Östra Finlands universitet.

För skogsägare skulle den nya tekniken kunna innebära att man slipper miljonförluster.

Hör om varför forskaren Johanna Tuviala inte tror att luftskeppet räcker för att soppa granbarkborrarna helt och hållet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.