Arkivbild på Hanif Bali (M). Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Moderaterna avslutar utredning om Hanif Bali

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna avslutar sin utredning om riksdagsledamoten Hanif Bali med att rikta viss kritik mot honom.

Han informerade inte partiet om att han hade hamnat i en situation där förtroendet för honom kunde ifrågasättas, enligt partiet.

Det är Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer som ger beskedet om att partiets utredning angående Bali är avslutad, i en skriftlig kommentar till TT.

Saken det handlar om är att det i mitten av september gjordes flera polisanmälningar om att Bali skulle ha försökt förmå en flicka att skicka nakenbilder på sig själv till honom. Men åklagaren lade kort därefter ned den förundersökning hon öppnat. Hon kom fram till att det inte fanns någon grund för anklagelserna. Hon hade då förhört flickan.

Tillbakavisat

Bali har hela tiden hävdat att han utsatts för en smutskastningskampanj och att de anklagelser som riktats mot honom är falska.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, skrev han på Facebook när anklagelserna hade presenterats.

Under tiden som förundersökningen pågick tog Bali timeout och när den lades ner meddelade partisekreteraren att han kunde återta sina funktioner igen i riksdagen.

Nu uppger också partiet att den egna utredningen är avslutad.

Riktar kritik

Gunnar Strömmer skriver i sin kommentar att det inte finns några misstankar om att Bali gjort något brottsligt. Men han framhåller att ord står mot ord om vad som hänt och att det därför är svårt att dra säkra slutsatser om vad som förekommit.

”Oavsett vilken version som stämmer finns inslag i Hanif Balis agerande som förtjänar kritik. Det är klart att Hanif Bali borde ha avbrutit kontakten tidigare, vilket han själv också har konstaterat offentligt.” säger Strömmer i kommentaren och fortsätter:

”Vidare framgår av Moderaternas etiska policy och kandidatförsäkran att en förtroendevald är skyldig att informera partiet om han eller hon kan hamna i en situation som innebär att förtroendet kan ifrågasättas. Hanif Bali informerade inte partiet om denna händelse när den inträffade – det borde han ha gjort.”

När förundersökningen lades ner skrev Bali på Facebook att han, trots att han blivit rentvådd, märker att vissa anonyma personer fortsätter att trycka på för att peta honom. Men hans avsikt var att fullfölja sitt riksdagsuppdrag till valet nästa år. Han antydde dock att han inte var intresserad av att kandidera för ytterligare fyra år.

TT söker Hanif Bali för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.