Partierna kommer begära att KU bereds tillfälle att yttra sig sig över förslaget vid finansutskottets sammanträde torsdag den 3 maj. M, KD och L vill även att lagrådet, som riktat hård kritik mot förslaget, får tillfälle att se över det igen.
”Lagrådet har i sitt yttrande påpekat att det finns delar i förslaget som över huvud taget inte har varit föremål för någon godtagbar beredning. Det kan bland annat mot den bakgrunden finnas behov av att inhämta ytterligare upplysningar från Migrationsverket under beredningen av förslaget i riksdagen.”, skriver partierna i pressmeddelandet.
L: Lagen har stora brister
Förslaget ska enligt regeringen ge omkring 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli men har kritiserats hårt från Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
”Lagen om ensamkommande har stora brister där handläggningstider på oklara grunder ska ersätta skyddskäl som grund för uppehållstillstånd. Det innebär att rättvisan och rättssäkerheten i asylprocessen försämras. Därför vill vi att lagen granskas ytterligare”, skriver Mats Persson (L) i en kommentar till SVT nyheter.
Centern stödjer förslaget
I veckan meddelade Centerledaren Annie Lööf att partiet ställer sig bakom förslaget. Trots att även C kritiserat förslaget tidigare och kallat det ”riktigt dåligt”.
– De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det, sa Annie Lööf vid en presskonferens på tisdagen.
Beskedet väckte glädje hos de rödgröna men fick hård kritik från bland andra Ulf Kristersson (M), som kallade C:s beslut ”olyckligt för Alliansen”.
S: vill inte föregripa KU:s bedömning
För att kravet från M, KD och L – om att KU ska få se över förslaget – ska få stöd i finansutskottet krävs att fem ledamöter ställer sig bakom det. För att förslaget däremot ska gå vidare från KU tillbaka till lagrådet krävs en majoritet. Alltså måste Centerpartiet och SD ställa sig bakom.
Socialdemokraternas gruppledare i KU, Björn von Sydow, vill inte kommentera kravet närmare.
”Vi har i nuläget inga särskilda kommentarer. Vi vill inte föregripa vilken bedömning KU skulle göra om ärendet hamnade på utskottets bord. Nu får riksdagsarbetet ha sin gång.”, skriver han till SVT nyheter.
SD meddelade tidigare i veckan att de kommer begära att förslaget återförvisas till utskottet.