Förslaget gäller att personer ska ha rätt att vara anonyma när de vittnar vid rättegångar om allvarlig brottslighet. Syftet är att få människor att våga berätta vad de vet, men kritikerna menar att det hotar rättssäkerheten.
På den moderata partistämman behandlade ett utskott frågan om anonyma vittnen. I stället för att gå vidare med förslaget kom man fram till att tillsätta en utredning som tar helhetsgrepp om vittnesskyddsfrågor. I den utredningen ska även frågan om anonyma vittnen ses över.
– Vi har lagt fram en kompromiss som innebär att vi vill förstärka möjligheterna att använda sig av anonymitet i förhör och att utreda frågan om att tillåta anonyma vittnen i domstol, säger den Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé till TT.
”Viktig seger för rättssäkerheten”
Moderata ungdomsförbundet motsatte sig det ursprungliga förslaget och ser kompromissen som en framgång.
”Glädjande besked! MUF-linjen vann och partistyrelsen backar från förslaget om anonyma vittnen. En viktig seger för rättssäkerheten”, skriver Benjamin Dousa i ett sms till SVT Nyheter.
LÄS MER: Strid om vittnesanonymitet väntar på M-stämma
LÄS MER: Analys: Nu fullbordas Moderaternas frigörelse från Fredrik Reinfeldt
TV: Kristersson: ”Löfven låter som en skriva som hakat upp sig”
LÄS MER: Tuff start för nya moderatledaren
Vittna – det här gäller
- Att vittna är en samhällsplikt och du gör det under ed.
- Du kan bli skyldig att betala vite eller riskerar att hämtas av polis om du inte kommer till rätten.
- Giltig ursäkt för att inte dyka upp är: inställda kommunikationer, plötslig sjukdom (läkarintyg krävs) eller något annat hinder som du inte kunnat förutse.
- Arbete eller semester räknas inte som giltig ursäkt.
- Domstolen kan i vissa fall besluta att ett vittne får höras på telefon. Det finns också möjlighet att vittna genom videolänk.
- Vittnesstöd, som arbetar ideellt, finns på de flesta domstolar. De kan hjälpa dig med praktisk information och vara ett stöd i samband med rättegången.