Den tillfälliga pandemilagen ger regeringen långtgående mandat att införa restriktioner av olika slag för att minska smittspridning. Regeringen vill att lagen förlängs till och med 31 maj i år.
Men i tisdags meddelade Liberalerna att man vill stoppa förlängningen, eftersom man anser att regeringen missbrukat lagen genom att införa nya restriktioner som enligt L inte är motiverade.
Fyra krav
Nu meddelar Moderaterna att man vill att pandemilagen förändras på en rad sätt och ställer fyra krav.
Moderaternas första krav handlar om att lagen får förlängas i högst två månader, istället för fyra som regeringen föreslagit. Här verkar en majoritet i socialutskottet sluta upp bakom M, enligt uppgifter till TT och Ekot.
Moderaterna kräver också att regeringen ska välja “mindre omfattande restriktioner” framöver och att man ska välja att använda vaccinpass i utökad utsträckning.
– Utifrån att de vaccinerade inte belastar sjukvården i samma utsträckning som ovaccinerade så är det rimligt att hålla samhället så öppet det bara går, det kan man göra med vaccinpass. Vi kommer att leva med viruset under lång tid och det är orimligt att stänga ner samhället varje höst och vinter, säger partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.
Vill ha exit-strategi
Moderaterna vill också ha en underställandemekanism som innebär att riksdagen i efterhand ska kunna stoppa de restriktioner som regeringen inför om det inte finns stöd i riksdagen.
Det fjärde kravet handlar om att det ska finnas en tydlig “exit-strategi” för de nya restriktioner som införs.
– Man måste redan nu ha en plan för en återgång till normalt liv, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Men Liberalernas utspel om att stoppa förlängningen ställer sig Moderaterna inte bakom.
– En pandemilagstiftning förutsätts för att vi ska kunna införa vaccinpass, sedan har vi en oroväckande smittspridning så vi vet inte hur det kommer att se ut framåt. Vi vågar inte ta bort pandemilagen till 1 februari, det är inte ansvarsfullt.