I Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för partiet, att personer som har fått skydd i Sverige men sedan besöker sitt hemland ska kunna bli av med uppehållstillståndet.
– Jag tycker att det väcker frågan om vi verkligen ger uppehållstillstånd till rätt personer, säger hon.
– Om man väljer att åka tillbaka och semestrar i det land som man har sökt skydd ifrån, då kanske man inte har haft de skyddsskäl som man en gång hävdade, fortsätter Malmer Stenergard.
Ska upp på arbetsstämma
Förslaget finns med i ett bredare politikförslag om migration och integration som ska upp på Moderaternas arbetsstämma i slutet av oktober, uppger Moderaterna för TT. Det aktuella förslaget om uppehållstillstånd går längre än vad partiet drev så sent som när migrationspolitiken behandlades i riksdagen i våras och den nya, permanenta migrationslagstiftningen klubbades.
Sverigedemokraterna har sedan tidigare krävt att fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas, till exempel på grund av att förhållandena i hemlandet ändrats eller att personer fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder.
Gäller inte svenska medborgare
Både tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd bör kunna återkallas. Och regeln om att det ska krävas synnerliga skäl, det vill säga extra starka för att kunna göra det om en person har haft uppehållstillstånd i mer än fyra år, vill Moderaterna ta bort.
– Det borde vara enklare, den här fyraårsregeln borde inte gälla. Har man kommit hit för att få skydd från förföljelse och förtryck ska man inte heller åka tillbaka till det landet man hävdar att man har varit förtryckt i, säger Malmer Stenergard i intervjun.
Hon framhåller att det inte gäller personer som har fått svenskt medborgarskap.