Foto: SVT

M vill ha extramiljarder till försvaret

Publicerad

Moderaterna vill skjuta till mer pengar till försvaret. Sammanlagt handlar det om ytterligare 8,5 miljarder kronor de närmaste åren.

I en debattartikel i Dagens Nyheter efterlyser partiledaren Anna Kinberg Batra och tre andra företrädare för M en rejäl satsning på försvaret.

– Det är uppenbart att det svenska försvaret behöver en förstärkning när det händer så pass stora och allvarliga saker i vår omvärld, säger Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson och en av artikelförfattarna, till TT.

M vill nu att en ny försvarsberedning ska tillkallas så fort som möjligt.

”Finns skäl att markera”

Den förra försvarsuppgörelsen ingicks för ungefär 1,5 år sedan och innebar en höjning av försvarsanslagen med 10,2 miljarder kronor under perioden 2016–2020.

M vill att anslagen höjs med 500 miljoner kronor i år, två miljarder nästa år och tre miljarder 2019 och 2020. Det betyder en höjning av försvarsanslagen med 8,5 miljarder kronor under den nuvarande inriktningsperioden.

– Jag tror inte att någon hade kunnat föreställa sig vad som skulle hända både i Europa och i övriga världen sedan den förra uppgörelsen ingicks. Det finns skäl nu att markera att det svenska försvaret måste klara av sina uppgifter, säger Ulf Kristersson.

Lyfter två områden

Medan tonläget i debatten om Försvarsmaktens budget skruvats upp de senaste månaderna har de övriga borgerliga partierna, och Sverigedemokraterna, klargjort att de vill ha många fler försvarsmiljarder.

M har däremot varit mer tystlåtet men släpper nu alltså sitt förslag. Möjligen kommer det nu för att den försvars- och säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar inleds i Sälen på söndag.

Förutom ökade anslag till försvaret lyfter M fram två andra områden som är prioriterade. Det handlar om att stärka samhällets krisberedskap och att inleda arbetet för ett svenskt medlemskap i Nato

Fakta: Försvarsöverenskommelsen 2015

  • Försvarsanslagen 2016–2020 höjs med sammanlagt 10,2 miljarder kronor.
  • 2016 blir höjning 1,3 miljarder för att därefter öka.
  • I höjningen ingår en omfördelning från internationella insatser.
  • Anslagshöjningen finansierar inte aviserade materielsatsningar efter 2020, till exempel tio extra Gripenplan.
  • En utredning om långsiktig materielförsörjning tillsätts.
  • En expertutredning om Sveriges internationella samarbeten tillsätts.
  • En utredning om försvarets personalförsörjning tillsätts.
  • S, MP, M, KD och C bildar en ”försvarsgrupp” för att vårda överenskommelsen.
  • Liberalerna (då Folkpartiet) hoppade av förhandlingarna efter att ha krävt mer pengar till Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.