Moderaterna vill ha skolplikt från sex år

Uppdaterad
Publicerad

Skolplikten bör tidigareläggas och i framtiden gälla från sex års ålder.

Det skriver Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på Dagens Nyheters debattsida.

Tomas Tobé pekar på forskning som säger att barn som går i förskoleklass gör bättre ifrån sig i senare utbildning.

-Det är viktigt att alla barn får en god start så att de lyckas i skolan, säger han.

Tobé säger att alliansen redan infört en ny läroplan för förskoleklasser och ser den tioåriga skolplikten som en naturlig följd av den reformen.

Redan 2008 föreslog M samma förändring som Tobé och Sirén nu gör. Hur väl förankrat förslaget nu är får interna alliansdiskussioner visa.

-Det vore åtminstone rimligt att det här vore ett av löftena inför valet 2014, säger Tobé.

Redan i dag går cirka 96 procent av alla sexåringar i förskoleklass. Att göra det obligatoriskt skulle därför inte medföra gigantiska kostnader för kommunerna, säger Tobé. Han vet dock ännu inte exakt hur stor kostnaden skulle bli.

-Vi ska göra en beräkning nu.

S välkomnar förslaget

Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, reagerar med glädje på förlaget och sträcker ut en hand till Moderaterna:

-Vi kommer att ta kontakt med dem till hösten så att det kan bli ett förslag i närtid, så att det blir verklighet också och inte bara ett utspel.

Baylan säger att S, hittills utan framgång, jobbat i riksdagen för att göra förskoleklasserna obligatoriska. Därför bjuder han in M till samtal.

TT: Men Moderaternas fokus blir ju att få igenom det i alliansen?

-Med all respekt för deras samarbete så är det ju faktiskt så att de inte har majoritet i Sveriges riksdag, vilket de lätt glömmer. Det är därför jag tar det här initiativet, för jag tror att svensk skola behöver fler breda, stora överenskommelser över blockgränserna och mer av samsyn för att vända den dåliga utvecklingen när det gäller skolresultat och likvärdighet, svarar Baylan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.