• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

M vill utöka militära samarbetet med britterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att Sverige börjar samarbeta med snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) som leds av britterna. Moderaterna är kritiska till att den sortens militära samarbete inte finns med i det omfattande avtalet som försvarsminister Peter Hultqvist (S) undertecknade i London i förra veckan.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark välkomnar det nya militäravtalet med Storbritannien, men han säger att det saknas militärt samarbete med den kvalificerade snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF). Det borde ha funnits med bland de 53 punkterna i avtalet, menar han.

– Jag tycker Sverige borde markera att vi är intresserade av den styrkan. När försvarsministern deltar på Nato-mötet i Warszawa i juli,  tycker jag att vi ska visa att vi vill gå vidare och fördjupa samarbetet, säger Hans Wallmark.

Upp till 10.000 soldater

Joint Expeditionary Force (JEF) leds av britterna och består av enheter från marinen, flygvapnet och armén. Styrkan tränas hårt för att den ska vara stridsduglig och snabbt kunna sättas in vid konflikter. Den ska kunna sättas in på uppdrag av bland annat FN och Nato.

Britterna har sagt att ambitionen är att styrkan snabbt ska kunna mobilisera upp till 10.000 soldater vid konflikter och vara fullt operativ före 2018. I dag ingår Storbritannien, Danmark, Estland, Lettland, Nederländerna och Norge i styrkan.  Moderaten Hans Wallmark tycker att det är viktigt att Sverige också deltar. 

– Det sänder en viktig signal till alla. Vi markerar vilka vi vill samarbeta med och göra trösklarna högre. Vi ska visa att det är svårt att göra något dumt i Östersjöområdet, säger han.

”Inte avgörande samarbete”

Men regeringen säger att ett samarbete med Joint Expeditionary Force (JEF) inte är avgörande. Det nya avtalet med Storbritannien innehåller totalt 53 punkter betonar Peter Hultqvist.

– Det handlar om övning, personalutbyte, material och information. Vi har en omfattande utmaning i att genomföra allt detta. Att vara med i JEF eller inte, är inte avgörande för substansen i vårt samarbete med Storbritannien. Frågan om JEF kommer i enlighet försvarsbeslutet att analyseras särskilt,  säger Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.