Andersson öppnar för L i regering – men vill inte ha med V

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson kan tänka sig L i en kommande regering – men dörren är stängd för Vänsterpartiet.

– Det är inget jag ser framför mig, men den röda linjen jag har är mot Jimmie Åkesson, säger hon i SVT:s partiledarutfrågning.

Om Magdalena Andersson blir statsminister efter valet i höst kan hon tänka sig att regera med Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

På frågan om hon tror att hon kommer att kunna locka tillbaka partiet som nu anslutit sig till den borgerliga sidan i politiken igen svarar hon:

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka till en av de som varit deras historiska ledstjärnor att stå upp för liberala värden och stå upp mot nazism och fascism.

Vill inte regera med V

Däremot vill hon inte ha med Vänsterpartiet i en kommande regering, något som deras partiledare Nooshi Dadgostar tidigare har krävt.

– Det är inte mitt förstahandsalternativ. Jag är skeptisk till det, under sommaren har de suttit och viftat med PKK-flaggor, det är ingenting som bygger regeringsduglighet, det gör att jag är tveksam. Däremot samarbetar jag gärna med Vänsterpartiet, säger Magdalena Andersson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar reagerade på Magdalena Anderssons besked i regeringsfrågan på Twitter: 

”Magdalena Andersson lyfter fram januariavtalspartierna som regeringsalternativ. Den som inte vill ha en vända till av marknadshyror och sämre anställningstrygghet gör säkrast i att rösta på Vänsterpartiet”, skriver hon.

L stänger dörren

Från Liberalernas håll är reaktionerna inte heller positiva och partiledaren Johan Pehrson stänger dörren till Magdalena Anderssons regeringsinvit.

”Socialdemokraterna känner inga gränser när makten ska säkras. Först yrar man om Liberalerna som rasister i veckor för att sedan vilja samarbeta. Tack. Men nej tack. Skolan, integrationen och elräkningarna behöver inte fyra år till med mer av samma. Sverige behöver en ny regering”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.