Bild på statistik över negativ inställning till Israel per parti i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om svenskarnas syn på aktörerna i konflikten i Mellanöstern och företrädare för partierna som sticker ut. Foto: SVT

Majoritet av väljarna kritiska till Israel – ett parti sticker ut

Publicerad

Svenska väljare är skeptiska till aktörerna i konflikten i Mellanöstern. En majoritet är negativt inställda till Israel, fler än vad som är negativa till palestinska myndigheten.

Samtidigt är det få som har någon åsikt om de svenska partiernas politik kopplat till konflikten i Mellanöstern, detta visar en ny opinionsmätning från Indikator Opinion.

– Här finns det förbättringspotential, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på opinionsinstitutet.

Konflikten mellan Israel och Hamas samt Hizbollah har präglat geopolitiken under året. Detta har även smittat av sig på den svenska inrikespolitiska debatten.

Socialdemokraternas första politiska vilde, Jamal El-Haj, avgick efter kritik mot hans medverkan i en palestinakonferens och höstens kritik mot Vänsterpartisters agerande kopplat till Gazakriget är två exempel på händelser som direkt kan kopplas till konflikten i Mellanöstern.

Krig mellan Israel och Hamas

Få har åsikter om Mellanösternpolitiken

Samtidigt har stora delar av de utrikespolitiska debatterna kretsat kring Mellanöstern. När Indikator Opinon frågar väljarna om deras syn på svenska partiers politik i denna fråga är det en klar majoritet, 71 procent, som inte har någon åsikt. Av de som ändå har en åsikt får Moderaterna och Socialdemokraterna störst stöd med nio procent av de svarande vardera.

Vänsterpartiets väljare svarar i stor utsträckning att det parti de själva röstar på har bäst politik kopplat till Mellanöstern. Detta kan enligt Per Oleskog Tryggvason på Indikator Opinion tyda på att dessa väljare är betydligt mer engagerade i frågan än andra väljare.

– Vänsterpartiet är också ett parti som sticker ut när vi ställer frågan om vilket parti som har en dålig politik. Framförallt är det då Tidö-väljare som tycker det. De rödgröna väljarna ser inte så negativt på Vänsterpartiets Mellanösternpolitik, säger han.

Synen på Israel och Hamas

När de svarande får frågor om aktörerna som är med i konflikten i Mellanöstern svarar över hälften, 52 procent, att de ser negativt på Israel. 75 procent ser negativt på Hamas och 44 procent ser negativt på den palestinska myndigheten.

Mest positiva till Israel är kristdemokratiska väljare där 47 procent svarar att de ser positivt på landet. Kristdemokraterna är det enda parti där fler väljare svarar att man är positiva jämfört med negativa. Mest kritiska till Israel är vänsterpartiets väljare, där svarar hela 87 procent att de är negativa till Israel.

Så gjorde undersökningen

Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Indikator Opinion. Totalt har knappt 3000 slumpmässigt utvalda svenskar över 18 år svarat på frågor om sin inställning till aktörer som är inblandade i konflikten i Mellanöstern samt de svenska partiernas politik kopplat till samma konflikt. Svarsfrekvensen i undersökningen är 40 procent.

Svarstiden var 29/10 till och med 25/11 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet