V-ledamoten Svenneling och Utrikesminister Maria Malmer Stenergard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) svara på oppositionens kritik: ”Vi gör allt i vår makt” Foto: Claudio Bresciani/TT, Thomas Hallsten/SVT

Regeringen pressas i Mellanösterndebatt: ”Netanyahus folkmord måste stoppas”

Publicerad

Regeringen fick stark kritik för att inte sätta hårdare press på Israel under fredagens Mellanösterndebatt i riksdagen.

Men utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) slår ifrån sig kritiken.

– Vi gör allt i vår makt för att lindra situationen, säger hon efter debatten.

Fredagens riksdagsdebatt om kriget i Mellanöstern hölls på initiativ av Vänsterpartiet, som kräver att regeringen sätter större press på Israel.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling menar att man efter att ledarfigurer inom Hamas och Hizbollah dödats nu befinner sig i ett nytt läge.

– Högerextremen Netanyahus folkmord måste stoppas, säger han i debatten.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Kraven på regeringen

Även Socialdemokraterna gick hårt åt regeringen. Flera gånger anklagade partiets utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson utrikesministern för att sakna handlingskraft.

– Tyvärr har den svenska regeringen varit uppseendeväckande passiv och tyst. Det är dags att bryta den tystnaden och agera, säger han.

Oppositionens gemensamma krav är att Sverige ska driva frågan om att terrorstämpla Irans islamiska revolutionsgarde, och arbeta för att EU fryser sitt handelsavtal med Israel, tills dess att landet anses leva upp till internationell rätt.

”Gör allt i vår makt”

Men utrikesminister Maria Malmer Stenergard slår ifrån sig kritiken och menar att regeringen exempelvis drivit på gällande flera restriktioner mot Israel.

– Regeringen har ökat det humanitära biståndet med över en halv miljard sedan kriget bröt ut. Vi använder hela tiden vår röst för att få ett humanitärt tillträde. Vi gör allt i vår makt för att lindra situationen, säger hon efter debatten.

Antisemitismen inom V

Regeringen och Sverigedemokraterna lyfte även frågan om antisemitism i Vänsterpartiet. Efter att Judiska Centralrådet i förra veckan beslutade att inte längre bjuda in Vänsterpartiet till sina minneshögtider har partistyrelsen fattat beslut om att utesluta medlemmen Kristofer Lundberg, som inte velat ta avstånd från terrorklassade palestinska PFLP.


Enligt utrikesministern finns fler exempel på antisemitism inom partiet.

– Om man inte kan rensa upp i de egna leden och hålla rågången mot de egna avarterna, då har Vänsterpartiet och det tilltänkta rödgröna regeringsunderlag som man pratar om, ingen trovärdighet i de här frågorna, säger Malmer Stenergard.

Vänsterpartiet menar å sin sida att det inte råder någon tvekan om vad som gäller i partiet.

– Vi är extremt tydliga med att vi inte tolererar antisemitism och har också uteslutit människor som en konsekvens av deras uttalanden, säger Håkan Svenneling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet