SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson om Vänsterpartiets uteslutande av lokala V-toppen Kristofer Lundberg. Foto: SVT

Dadgostar pressas från två håll

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiet pressas av anklagelser om antisemitism och hade egentligen inget annat val än att utesluta Kristofer Lundberg. Samtidigt kritiseras Nooshi Dadgostar för att inte tillräckligt hårt driva palestiniernas sak. V-ledaren kläms från två olika håll.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Två V-politiker i Skåne, som kritiserats för antisemitism, har lämnat partiet. Samtidigt utesluts nu Kristofer Lundberg, ordförande för V:s lokalförening i Angered, efter att ha visat stöd för terrorklassade palestinska PFLP.

Men frågan är om uteslutningen räcker för att blidka kritikerna. Judiska centralrådet talar om strukturella problem med antisemitism i Vänsterpartiet och har valt att porta V, tillsammans med SD, från sina minneshögtider.

Känsliga anklagelser för V

För V är det av största vikt att häva denna portning, inte minst av symboliska skäl. Ett möte med Judiska centralrådet planeras inom kort. På fredag hålls dessutom en riksdagsdebatt om läget i Mellanöstern. Det innebär ett nytt tillfälle för de politiska motståndarna att anklaga V för antisemitism.

Dessa anklagelser är känsliga för Vänsterpartiet, som gärna framställer sig som antirasismens främsta banerförare. Anklagelserna kan solka ner partiets anseende och skada dess förtroende i breda väljargrupper. De kan också påverka ett framtida rödgrönt samarbete. Centerpartiet har deklarerat att V-politikers antisemitiska uttalanden omöjliggör ett regeringssamarbete.

Allt detta gör frågan extra svår för Vänsterpartiet, som behöver visa en hård linje mot företrädare som sprider budskap som kan uppfattas som antisemitiska. Också internt i partiet finns en del kritik mot partiledningen för att den inte agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt mot dem som spridit antisemitiska budskap.

Kläms från olika håll

Men det som gör frågan extra delikat är att det också finns anhängare, som tycker att huvudproblemet snarare är att partiet inte tillräckligt hårt kritiserar Israel eller driver palestiniernas sak.

Engagemanget i Palestinafrågan är stort i V. Kriget i Mellanöstern det senaste året har gjort frågan än mer eldfängd, vilket höjt tonläget och ökat polariseringen inrikespolitiskt.

Kritiker inom Palestinarörelsen har vid flera tillfällen kritiserat V och Nooshi Dadgostar för att vara för flata mot Israel. Avgångskrav har höjts. Nu senast krävde ett 30-tal palestinska föreningar i ett upprop att Kristoffer Lundberg inte skulle uteslutas. Det här är också en viktig väljargrupp för V.

Nooshi Dadgostar kläms alltså från två olika håll. Det ökar pressen på henne ytterligare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.