Lokala V-toppen Kristofer Lundberg utesluts ur Vänsterpartiet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kristofer Lundberg utesluts ur Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Angeredspolitikern Kristofer Lundberg tvingas lämna Vänsterpartiet. Anledningen är hans stöd för terrorklassade palestinska PFLP.

– Jag tror inte Vänsterpartiet förstår omfattningen på vad detta kommer att innebära för partiet. Kritiken kommer vara omfattande både internt och i sociala rörelser, säger han.

Kristofer Lundberg, tidigare ordförande för Vänsterpartiets partiförening i Angered i Göteborg, har uteslutits ur partiet. Det bestämdes av Vänsterpartiets partistyrelse under ett möte på onsdagskvällen. Biträdande partisekreteraren Maria Forsberg till TT att partistyrelsen gjort en samlad bedömning och att Kristofer Lundberg genom sitt agerande har skapat en stor otydlighet kring vad Vänsterpartiet står för.

Efter beslutet riktar Kristoffer Lundberg kritik mot partiets politik i Palestinafrågan, som han menar handlar om ”plakatpolitik”.

– Vänsterpartiet säger sig försvara FN-stadgan om ett ockuperat folks rätt till självförsvar, men man fördömer de som står för självförsvaret. Partiet säger sig försvara flyktingars rätt att återvända men står för en politik som omöjliggör återvändande. Det är politiskt oärligt, säger han till SVT Nyheter, och upprepar sitt stöd till PFLP.

– PFLP är en massorganisation med tiotusentals medlemmar, det är en sekulär, marxistiska och feministisk rörelse, deras massmöten samlar uppemot 70 000. Det är oseriöst att bara avfärda dem.

Vänsterpartiet inledde ett uteslutningsärende mot Kristofer Lundberg den 11 oktober. En huvudanledning till det var att Lundberg har uttryckt stöd för den terrorklassade organisationen PFLP. Lite mindre än en vecka senare avslöjade P4 Göteborg att en person från PFLP hade föreläst under Vänsterpartiet i Angereds årsmöte. Föreläsningen skedde när Kristofer Lundberg var ordförande för partiföreningen.

Stängdes av efter bråk

Lundberg stängdes tillfälligt av som ordförande redan i september. Det bland annat på grund av en incident mellan honom och journalisten Joakim Lamotte under en Palestinademonstration i augusti.

Efter händelsen polisanmälde de båda varandra för misshandel. Misstankarna mot Joakim Lamotte är avskrivna.

Partistyrelsens beslut kan enligt stadgarna överklagas till kongressen. På frågan om Lundberg kommer att överklaga svarar han:

– Det är en diskussion som jag får ta med kamrater först. Om det finns en opposition inom partiet som vill att jag överklagar då kommer jag att göra det, men jag har inte bestämt mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.