Sara Gustafsson står bredvid kor i en ladugård och klappar en ko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mjölkbonden Sara Gustafsson berätta om varför det är bra med högre mjölkpriser. Foto: SVT

Högsta mjölkpriset någonsin – glädjer bönder

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bönder får nu mer betalt än någonsin för sin mjölk. Samtidigt stiger mjölkpriset i butikerna snabbare än böndernas inkomster.

– Det är den här nivån vi måste ligga på för att driva ett lönsamt företag, säger mjölkbonden Sara Gustafsson från Brålanda.

I butikerna har konsumenterna märkt av att mjölken blir allt dyrare. Enligt statistik från Jordbruksverket och Arla får bönderna mer betalt än någonsin per liter mjölk, vilket vid första anblick kan verka som en positiv utveckling för landets mjölkproducenter.

Trots den ökade ersättningen till bönderna, har prisökningen i butik överträffat deras inkomstökning. Detta innebär att konsumenterna står inför en snabbare prisökning än vad bönderna faktiskt får i ersättning för sin mjölkproduktion.

Mjölkpriserna måste ligga kvar

Sara Gustafsson driver en mjölkgård tillsammans med sin man och ser positivt på utvecklingen. Enligt henne har det tidigare varit svårt att gå runt.

– Det har blivit på bekostnad av att man inte kunnat göra det man har behövt göra och dragit in på saker, säger hon.

Men hon understryker att för att de ska kunna driva ett lönsamt företag behöver mjölkpriserna ligga kvar på nivån de är på i nuläget.

Bojkott av matbutiker

Under vecka 12 pågick en bojkott av de stora matkedjorna, och en fortsatt bojkott av de stora mjölkproducenterna har diskuterats på sociala medier.

Kan du förstå att folk klagar och bojkottar?

– Alltså jag förstår, jag handlar ju också mat och den är ju dyrare, säger Sara Gustafsson.

– Men med de förutsättningarna vi har kostar maten pengar och vi vill ju ha mat i framtiden också, så det är viktigt att vi får betalt för det det kostar.

Enligt prisjämförelsesajten Matpriskollen kostade en liter mjölk 15,75 kronor i snitt den 12 mars i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.