Affe Hedlund i Vårgårda började intressera sig för kaninuppfödning redan som ung. I kaninstallet där hemma bor nu drygt ett 20-tal kaniner som han ser till åtminstone en gång om dagen med färskt vatten och mat.
Med ett oroligt omvärldsläge där frågor om beredskap och självhushållning är brännheta har kaninen och dess kött blivit högaktuell.
– Nästan alla kaninavelsföreningar bildades på 30- och 40-talet när det var kristider och ransonering av livsmedel i landet. Då gick man ihop för att samla kunskap om avelsraser och ordna slaktkurser. Det vårdar vi i dag och är något av ett kulturarv, berättar Affe Hedlund.
”Behövs hopp”
På lördagen föreläser han om att föda upp kaniner för att producera kött på mässan Pepp och prepp som äger rum på Åhaga i Borås och arrangeras av den ideella föreningen Leader Sjuhärad.
– I en orolig värld behövs hopp och handlingskraft. Vi har förstått att det finns ett stort behov hos allmänheten av att lära sig mer om hur vi som individer och samhälle kan förbereda oss för olika typer av kriser, säger verksamhetsutvecklaren Linda Arontzon.
På Pepp och prepp-mässan vill Affe Hedlund förmedla att det går att föda upp kaniner i en vanlig villaträdgård och att man inte behöver ha så många avelsdjur. Enligt honom räcker det med en eller två honor för att ha både till sig själv, släkten och grannarna.
– En kanin på fyra kilo lämnar en slaktkropp på två kilo. Avelsmässigt brukar en hona av lite större ras ge upp emot 40 kilo kött på ett år, om man tar ett antal kullar på henne. Det är väl därför kaninen haft så stor potential när det har varit kristider, tror Hedlund.
Stor djurvän
Han beskriver att man behöver ha ett stort djurintresse med en blick för kaninens välmående för att lyckas. Köttet är vitt och magert, och för familjen i Vårgårda blir det mycket kryddiga grytor och grillat kaninkött på sommaren.
Många har kaniner som husdjur, ser du några konstigheter med att äta kanin?
– Nej, verkligen inte. Det är så det ska vara, tycker jag. Det ska vara ett husdjur. Man ska tycka om dem och de ska ha det hur bra som helst. Vet man att det ingår i processen, att förr eller senare blir det kött av dem som inte stannar i avel, är det inga konstigheter, säger Affe Hedlund.