En närbild av ett får med svart huvud som står framträdande i en grupp av får på en grönsaksfält. Fåren har vita kroppar och många har öron märkta med färgade etiketter. I bakgrunden syns fler får och ett öppet landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Irbladh och hennes man föder upp lamm och har omkring 200 får. En del av tackorna börjar bli runda om magen och i januari kommer lammen. Foto: SVT

Så ska svenskt lammkött ta över tallriken – fördubbling om tio år

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 70 procent av lammköttet på tallrikarna i Sverige är importerat. Nu ska ett skånskt projekt se till att den svenska lammproduktionen fördubblas.

Lammnäringen i Sverige går stadigt ner och istället har importen av lammkött växt allt mer.

Men som en del av den ökande beredskapen i landet ska Sverige bli bli mer självförsörjande när det gäller mat – både grönt och kött.

Mer svenskt på tallriken

I spåren av den svenska livsmedelsstrategin startar nu ett unikt skånskt projekt. På tio år ska produktionen av lamm fördubblas och svenskt lammkött ska ta en större del av tallrikarna.

Bakom projektet står länsstyrelsen i Skåne tillsammans med hela branschen – från uppfödare till matproducenter.

Nya kostråd om kött

Det handlar om mat – men också om att djuren hjälper till att hålla landskapet öppet.

Men vad krävs och hur ska det gå ihop med nya kostråd från Livsmedelsverket som vill att vi äter mindre kött?

I videon ovan möter du fårbonden Marie Irbladh i Kågeröd och Carlos Rojas Carvajal från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.