”Vi har aldrig haft så många kvinnor som partiledare som nu”, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: Jessica Gow/TT

Majoritet kvinnor i kvällens partiledardebatt: ”Unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens partiledardebatt blir historisk. Aldrig förr har en majoritet av partiledarna som tar plats i studion varit kvinnor.

– Det här är unikt, men det som vi alltjämt saknar är en kvinna som statsminister, säger statsvetaren Jenny Madestam.

I kvällens partiledardebatt deltar för första gången fem kvinnliga partiledare och tre manliga.

– Vi har aldrig haft så många kvinnor som partiledare som nu. Det här har skett på ganska kort tid, det är nästan lite ketchupeffekt, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Det är enligt henne svårt att säga om den kvinnliga dominansen kommer att påverka debatten, men klart är att det kan leda till nya perspektiv som gör att ämnen belyses på andra sätt.

Inger äkthet

Som exempel tar Jenny Madestam upp en partiledardebatt för ett par år sedan då den dåvarande vänsterledaren Jonas Sjöstedt lyfte förlossningsvården och fick mothugg av KD:s Ebba Busch som sa ”du ska inte komma och tala om för mig hur det är att föda barn”.

– Det är oerhört viktigt för politiker generellt att bottna i saker. Man måste inte ha upplevt allt, men det ger en annan äkthet om man vet vad man talar om och där har kvinnor många gånger andra erfarenheter än vad män har.

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder har vi ännu inte haft en kvinna som statsminister. Jenny Madestam tror att svaret till detta kan ligga i att partierna är starka medlemsorganisationer där man för att avancera har behövt bygga nätverk under lång tid.

– Det här gör att det historiskt sätt har varit lättare för män att bevaka sina intressen eftersom kvinnor har tagit hand om hem och barn i större utsträckning. Det kan vara en förklaring till varför det har varit så svårt för kvinnor att komma hela vägen upp till toppen, säger Jenny Madestam.

En kvinna kan ta över efter Löfven

Hon tror att nästa valutgång kan avgöra hur lång tid det dröjer innan en kvinna har möjlighet att bli statsminister.

– Blir det en moderat som statsminister dröjer det lite längre, men om det skulle vara så att Socialdemokraterna skulle vinna tror jag likväl att Stefan Löfven kommer att avgå efter valet. Då finns det ju en möjlighet att det är en kvinna som tar över och som eventuellt skulle kunna vara statsminister, säger Jenny Madestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.