Veckans brott träffar ”Malin” i en stad i södra Sverige. I köket visar hon upp sajten CHS Premium i vilken hon för ett halvår sedan tog familjens hela besparing, samt dyra blankolån, och investerade i kryptovaluta. Det ser ut som om de satsade 600 000 kronorna har vuxit till drygt fyra miljoner.
Men allt är bluff och pengarna kommer hon sannolikt aldrig att få tillbaka.
Började med annons om en tävling
Bedrägeriet började med att hon klickade på en Facebookannons för att vinna biljetter till ett evenemang med den amerikanska livscoachen Tony Robbins. Hon fyllde i sina kontaktuppgifter och efter bara en halvtimme ringde en sympatisk man från organisationen.
– Han var jättetrevlig och intresserad av mig och mitt företag. Jag hörde också andra prata i bakgrunden och han var påläst om Robbins program, vilket gjorde att jag tyckte det var rimligt att han verkligen jobbade där, berättar Malin.
Efter ett par samtal med mannen som kallade sig Howard Manton leddes Malin in på ämnet kryptovaluta. Malin kände till att Tony Robbins investerat i kryptovaluta och när Howard erbjöd sig att hjälpa henne vågade hon satsa några tusen.
Pengarna växte
Genom dagliga samtal och raffinerad manipulation lyckades Howard övertala Malin att gå in med mer och mer pengar. Hon gjorde kontroller för att försäkra sig om att det inte var något fuffens och Howard hade bra svar på allt. Till slut hade hon satsat över en halv miljon, varav hälften med blankolån till höga räntor.
Men när hon sedan ville plocka ut vinsten hade villkoren plötsligt ändrats. För att få ut några pengar var hon tvungen att satsa motsvarande 15 miljoner kronor.
– Det var då jag fattade att något var allvarligt fel. Det var helt orimligt.
Tony Robbins oskyldig
Genom efterforskningar fick hon reda på att Tony Robbins organisation inte hade något med CHS Premium att göra. Tillsammans med Veckans brott har Malin också kunnat reda ut att sajten är falsk och att Howard Manton är en påhittad person.
Bedrägeriet polisanmäldes i juni och en utredning pågår men Malin tror inte att hon kommer att få några pengar tillbaka. Inte heller försäkringsbolag ersätter bedrägerier.
– Det värsta är nog att bli så genomlurad. Det har skakat om mig i grunden. Det är så mycket skuld och skam i detta, fast det egentligen är bedragarna som ska känna det. Men som tur är har jag hälsan och min familj kvar.
Så undviker du att bli bedragen:
- Var försiktig med att lämna ut dina personuppgifter på nätet.
- Var extra misstänksam om någon engelskspråkig kontaktar dig och tänk på att riktiga finansiella rådgivare aldrig får uppmana till köp.
- Kontrollera sajten och personen som ringer dig. Var källkritisk till eventuella nyhetsartiklar om företaget, även de kan vara falska.
- Ring polisen om du känner dig osäker eller om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.
- Kontrollera företaget mot Finansinspektionens varningslista eller ring FI:s konsumentenhet.
- Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.