För två år sen ändrade Rowan Drury sin livsstil. Foto: Fanny Palm

Malmöbon Rowan Drury gör allt för att slippa förpackningar

Publicerad

För två år sen bestämde sig Rowan Drury för att minska sin klimatpåverkan. Det beslutet har gett henne både en ny livsstil och ett nytt jobb. Nu är hennes mål att få andra att slänga mindre.

– Vinäger och bikarnonat, de funkar jättebra tillsammans. Och så en citron.

Rowan Drury lägger upp sakerna på diskbänken i sin lägenhet i centrala Malmö och berättar att de är vad hon städar med. Men så var det inte för några år sen, då levde hon som många andra.

Val 2018 Skåne

– Jag köpte kläder och inredning för att jag tänkte att jag mådde bra av det, säger Rowan Drury.

Men hon mådde inte bättre av sakerna hon köpte och en dag för två år sen bestämde hon sig för att förändra sin livsstil.

– Jag läste en artikel om en tjej i New York som levde helt utan skräp och blev mycket inspirerad av henne, säger Rowan Drury.

En amerikansk sluta släng- rörelse

Det hon läste om var ”zero waste”, en rörelse som blivit stor i Usa. Den handlar helt enkelt om att man ska tänka på hur man konsumerar, ta vara på det man har och försöka minimera sitt avfall.

– Jag började lite smått med att byta ut en sak i taget, berättar Rowan Drury.

Nu tvättar hon håret med tvål och kokosolja, borstar tänderna med tandkrämstabletter, allt för att undvika plastförpackningar.

Vill få fler att göra som hon

Rowan Drury har märkt att intresset för att leva som hon är väldigt stort. Hon har startat en butik som säljer mat utan förpackningar, kunderna får ta med sina egna och fylla dem med produkter i lösvikt, och hon föreläser för företag om hur de kan minska sitt avfall.

 Och i höstas fick hon Malmö stads miljöpris för sitt arbete.

– Det är min dröm att sprida ”zero waste”. Kan jag bara få en person att byta något i dennes liv till något som är mer ”zero waste” så är det jättebra, säger hon.

Se Rowan Drurys fem bästa tips på hur du kan slänga mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet