Till vänster: Drönarbild över större stad, flerfamiljshus i olika färger. Till höger: Kvinna med mörkt långt hår, klädd i mörk kavaj och vit skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min klient berättade för mig att hon fick en panikattack”. Hör Paola Persson, målsägandebiträde, berätta om sin klients reaktion på att Nytorgsmannen gripits för ny våldtäkt. Foto: SVT Arkiv

Målsägandebiträdet: Min klient fick en panikattack

Uppdaterad
Publicerad

Nytorgsmannen släppes från fängelset i mars. Nu är han gripen igen, misstänkt för våldtäkt.

– Det påverkade min klient väldigt starkt, hon fick en panikattack direkt på jobbet, säger Paola Persson, som tidigare företrätt två kvinnor i rättegången mot Nytorgsmannen.

Nytorgsmannen dömdes av hovrätten 2022 till fem års fängelse för en rad sexualbrott, bland annat sju våldtäkter. Sammanlagt åtalades han för 24 våldtäkter.

Flera av övergreppen begicks i hans lägenhet vid Nytorget i Stockholm, och filmades.

Nytorgsmannen

I mars i år släpptes Nytorgsmannen från fängelset då han avtjänat två tredjedelar av straffet. Han skulle fortsatt övervakas med fotboja.

Målsägandebiträdet: Hon fick en panikattack

Nu har han gripits på nytt misstänkt för våldtäkt. Det är oklart när brottet ska ha skett.

Paola Persson var målsägandebiträde för två kvinnor som han frikändes från våldtäkt mot. Hon har haft kontakt med en av sina klienter som reagerade starkt på onsdagens uppgifter om gripandet.

– Hon fick en panikattack direkt på jobbet när hon fick höra de här nyheten. Hon kände en vanmakt över att man inte kunnat skydda andra kvinnor mot Nytorgsmannen, säger Paola Persson.

”Var en stor chock”

Kriminalvården har varnat för att Nytorgsmannen inte har rehabiliterats väl efter sitt fängelsestraff.

Paola Persson berättar att hennes klient därför nästan förväntat sig att han förr eller senare skulle återfall i brott.

– Det var ändå en stor chock och hon kände en stor sorg. Om en annan kvinna har blivit utsatt så är hon väldigt ledsen för det, säger hon.

Vill att lagen ses över

Paola Persson tycker att lagen nu borde ses över vad gäller villkorlig frigivning.

– I dag behandlas alla i princip lika. Oavsett om du gjort en väldigt god rehabilitering och anses ha en låg återfallsrisk eller om du inte har rehabiliterats alls och har en väldigt hög återfallsrisk så friges du efter drygt två tredjedelar av tiden. Här menar jag att man kan ändra systemet genom ny lagstiftning, säger Paola Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet