Pensionsålder engagerar och upprör:
Marie är 50 år, hon tycker förslaget om höjd pensionsålder är förskräckligt och kan inte tänka sig att jobba efter att hon har fyllt 65.
Victor är 30 år gammal. Han tycker pensionen ligger långt bort men kan tänka sig att arbeta längre.
Göran är 57 år. Han undrar hur han ska orka med den slitiga tillvaron som det innebär att arbeta på ett bygge.
Riksdagens utredare föreslår alltså att pensionsåldern höjs med ett år från 2019 och sedan vidare upp till 68 års ålder. En katastrof, enligt Marie Engfelt, som arbetat som vårdbiträde inom hemtjänsten i 20 år.
För 20 år sedan besökte hon fyra pensionärer om dagen, i dag kan det röra sig om 18 stycken berättar hon.
– Det är tungt. Man får mer jobb och färre kollegor, säger hon.
Hon beskriver arbetet som tungt och att flera av hennes kollegor har skadat sig. Ryggar, axlar och knän är värst. Och tanken att arbeta längre ser hon som omöjlig.
– Inte till mer än 65 i alla fall det går absolut inte. Man orkar inte det, aldrig, säger hon.
”Välfärden behöver finansieras”
Victor Leiman är civilingenjör på Skanska. Han är 30 år och ser det nya förslaget som nödvändigt.
– Vi lever längre i dag och ska vi kunna ha välfärden som vi har krävs det att vi kan finansiera det och då känns det som vi är tvingade till att jobba längre.
För honom känns det rimligt att arbeta lite längre men pensionen ligger väl långt bort för att vara säker.
– Pensionen är väldigt långt fram för mig det är svårt att se i dag om jag vill jobba 35 eller 38 år till. Men spontant känns det i dag som jag nog skulle kunna tänka mig att jobba längre om jag har orken kvar, säger han.
Oro för höjd pensionsålder
På en annan del av Skanska arbetar Göran Schyllert. I 40 år har han klivit upp halv fem och gått för att arbeta som byggnadssnickare.
Han är 57 år och har väldigt mycket längre till pensionen och är oroad för en höjd pensionsålder.
– Jag tycker inte om det. Men vi blir kanske tvingade att anpassa oss efter det men då är frågan vad det finns för åtgärder i detta.
Kräver mindre slit
För honom har situationen förändrats efter att han fått andra uppgifter. Han har de senare åren arbetat som lagbas vilket innebär mer administrativa uppgifter. Men det kräver utbildningar och för hans kollegor som arbetar ute i mer utsatta miljöer är synen på en höjd pensionsålder negativ.
– Det är bara negativt från mina arbetskollegor. Det handlar ju om att fortsätta slita när man redan haft en hård arbetsmiljö, säger Göran Schyllert.
Och Marie Engfelt är inne på samma spår. Hon tror att de med tuffa arbetsuppgifter kommer få det svårt med en höjd pensionsålder.
– Det kanske går om man arbetar på kontor men absolut inte om man jobbar inom vård eller bygge man orkar inte. Man vill ju leva efter pensionen. Det ska väl inte vara jobba och sedan graven?