Många fler korruptionsfall hos Sida

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda fall av misstänkt korruption och oegentligheter har ökat lavinartat hos Sida.

Men det beror inte på mer korruption i våra samarbetsländer, enligt biståndsorganet.

Den kraftiga ökningen av anmälningar från 2011 till 2012 förklaras dels med att medarbetarna utbildats i antikorruption, dels med ett nytt system för tipsare (whistle blowers). Sida har också fokuserat mer på intern styrning och kontroll, och anser sig reagera tidigare på varningssignaler.

Förra året inkom 120 anmälningar med misstankar om korruption och oegentligheter, varav ungefär hälften var anmälningar från whistle blowing-systemet och Sidas ramorganisationer, enligt årsrapporten för 2012.

Motsvarande notering för 2011 var 53 anmälningar.

Flest anmälningar i Afrika

Sida återkrävde i fjol runt 54 miljoner kronor i tio ärenden. Det mest omfattande fallet rör bistånd som regeringstjänstemän i Uganda förskingrat.

Att Afrika ligger högst i anmälningsstatistiken är naturligt eftersom Sida satsar mest där, såväl volymmässigt som i antal länder.

Sida införde i mars 2012, som första statliga myndighet, ett whistle blowing-system öppet för anonyma anmälningar. Men bara 5 av 31 anmälningar ledde till utredningar, vilket enligt Sida beror på att många brukar systemet för att uttrycka missnöje med biståndet i stort.

Risker gör att färre anmäler

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka vill inte spekulera om hur mycket korruption som inte upptäckts, även om myndigheten har sina aningar om att det finns mer att hitta.

-De största funderingarna har vi där vi inte har några anmälningar om misstankar, säger hon.

Under 2012 fanns till exempel inga sådana från Latinamerika och bara några få från det mycket korrupta Afghanistan. Det kan bero på riskerna att anmäla i de berörda länderna, vilket väcker frågor om hur systemet med tips kan göras säkrare där.

”Det största hindret för utveckling”

Man har inom organisationen arbetat systematiskt de senaste åren för att upptäcka och förebygga korruption.

-Korruption är nog det största hindret för utveckling och det är minst lika allvarligt som att svenska pengar används fel, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Hon anser att Sida blivit mycket bättre på antikorruptionsarbete och tror att det finns goda möjligheter att få tillbaka pengar i de fall där korruption upptäckts. Enbart i Uganda rör det sig om 45 miljoner kronor, en historiskt mycket hög siffra, varav hälften har betalats tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.