Läkemedelsverket varna för den växande skara oseriösa aktörer som erbjuder hälsoappar. I dag finns det omkring en halv miljon hälsoappar, enligt Läkemedelsverket – och långt ifrån alla är reglerade till en lagstiftning som garanterar patientsäkerheten.
Det är nämligen bara appar som diagnostiserar, förebygger, behandlar eller mildrar sjukdom som ska CE-märkas. Då är den kontrollerad av en oberoende part.
Appar som ger råd om till exempel kost, träning, stresshantering och sömn, behöver inte CE-märkas och omfattas inte av några krav. I värsta fall kan råden vara direkt felaktiga, menar Läkemedelsverket.
Oseriösa tester
Ovetenskapliga hälsoråd i överflöd finns också på sociala medier och i böcker och tidningar.
– Många är intresserade av hälsa och det finns stora möjligheter för aktörerna att sälja allt från kosttillskott, tester och träningsprogram. Det finns en hel del flum i hälsobranschen, säger Jessica Norrbom, molekylärbiolog och forskare på Karolinska institutet i Solna.
Även hon ser vissa risker med att vem som helst kan ge hälsoråd på till exempel sociala medier eller via en app. Vissa av aktörerna säljer även dyra hälsotester, man kan bland annat mäta sina hormoner eller tarmbakterier.
– Men i dag vet vi inte exakt hur en bakterieflora i tarmen ska se ut, så ingen vet egentligen hur testet ska tolkas och vad den tolkningen i så fall betyder, säger Jessica Norrbom.
Mer motion
För den hälsointresserade kan det vara svårt att skilja ut falska hälsoråd från sådana som bottnar i vetenskap. Och de råd som har evidens är lätta att följa:
– Det räcker att röra på sig lite mer, all rörelse räknas. När det gäller kosten kan man lägga till nyttiga saker snarare än att förbjuda vissa livsmedel helt. Ett annat tips är att prioritera sin sömn.
Här berättar Jesscia Norrbom hur du avslöjar falska hälsoråd och var du hittar pålitlig information.