Foto: Orasis foto/Stockholms universitet

Statsvetare: ”Många i SD pustar ut nu”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons besked om att han ska komma tillbaka är välkommet hos stora delar av partiet tror stasvetaren Jenny Madestam. Men samtidigt är det en svår situation.

– Jag tror att många verkligen pustar ut och är glada. Han är a och o för partiet och en stor del av förklaringen till partiets framgång. Det har också varit ett par personer kring honom men det här han som lyckats paketera partiets politik för väljarna. För många är partiets politik udda men för en grupp har han lyckats göra den till något tilltalande och inte något udda utan något normalt. Han har neutraliserat en politik som för många har varit konstig, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

”Limbotillstånd”

Enligt Madestam är beskedet inte oväntat då partiet i sin kommunikation varit tydliga med att Mattias Karlsson endast är vikarie på partiledarposten. Men att det inte funnits ett officiellt besked har till viss del varit problematiskt

Jimmie Åkesson sjukskriven

– Man har levt i ett limbotillstånd där man inte riktigt kunnat ta några kliv framåt utan väntat på att Jimmie Åkesson ska komma tillbaka eller ge ett besked om att han inte gör det, säger Jenny Madestam.

Statsvetaren Jonas Hinnfors delar bilden av att Jimmie Åkesson betyder mycket för partiet, dels som en av arkitekterna bakom och en viktig kugge i den grupp som leder partiet men också i sin roll utåt.

– Han är ofta hårt kritiserad och ansatt men behåller lugnet och begår sällan misstag vilket är en viktig del i partiets arbete att vidga väljarkretsen, säger Jonas Hinnfors.

Kan skapa osäkerhet

Enligt Jonas Hinnfors kan det dock bli en svår situation nu när Åkesson går tillbaka till arbetet på deltid och att partiet riskerar att hamna i en situation man egentligen kanske bör undvika.

– Det finns en risk att den här situationen skapar osäkerhet. Det är klarsynt som han själv säger att antingen är man partiledare eller inte, nu försöker man göra både och, där han delvis är tillbaka. Vad händer då med de kortsiktiga och långsiktiga beslut som partiet ständigt står inför? Vem är det som bestämmer? Sverigedemokraterna har precis som de andra partierna inre spänningar och en av partiledarorganisationens viktigaste uppgifter är att hålla ihop partiet, säger Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors tror också att att tidpunkten kan ha påverkat.

–  Det är ett tag kvar till landsdagarna, innan dess behöver man veta hur det ska se ut. SD har haft ett bra val och lyckats konsolidera det under hösten, det är också långt kvar till nästa val så skulle det börja svaja hinner man vända det. Tajmingmässigt är det nog inget dåligt beslut, säger Jonas Hinnfors.

Partiet har gått stabilt sedan valet men Jenny Madestam menar att det inte är omöjligt att partiet kunde ha gått starkare med Åkesson som frontfigur under de senaste månaderna, men hon säger samtidigt att Mattias Karlsson klarat rollen som partiledare.

– Karlsson har klarat uppgiften bra, inte minst tack vare att han varit en av de allra närmaste. Men det är absolut så att det varit lite turbulent, exempelvis kring partisekreterarrollen där Björn Söder inte ville avgå och med en del av Söders uttalanden. Det har varit mer oro under den här tiden, vilket inte är så konstigt då det måste varit en chock att Åkesson lämnade, säger Jenny Madestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet