Branschorganisationen Svensk försäkring oroar sig för att arbetet med klimatanpassning går för långsamt, och menar att flertalet av Sveriges kommuner är för dåligt rustade inför klimatförändringar.
Enligt organisationen finns det flera känsliga samhällsverksamheter, exempelvis renings- och vattenverk, som inte skulle kunna stå emot ett skyfall idag.
- Kommunerna måste sätta fart med klimatarbete nu, säger Staffan Moberg, jurist, Svensk försäkring.
”Alla bör ha en plan”
Enligt Staffan Moberg bör alla kommuner ha en plan för översvämning.
– I vissa kommuner finns det känsliga verksamheter som inte skulle kunna stå emot ett skyfall idag. Till exempel är reningsverk och vattenverk sårbara och om det skulle komma för mycket vatten, säger han.
I Sverige kan nederbörden öka med 30 procent i stora delar av landet och det kan innebära att riskerna ökar för fler översvämningar och skred.
- Klimatanpassningen kan handla om att säkra produktionen av dricksvatten i kommunerna så att inga föroreningar kommer in, menar Åsa Sjöström, verksamhetsledare, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI.
Flera kommuner i framkant
En del av landets kommuner ligger redan långt framme i klimatarbetet. Några av dem är Göteborg, Växjö och Kristianstad. I Kristianstad, där översvämningsrisken är stor, har kommunen till exempel byggt skyddsvallar och pumpstationer.
I många andra kommuner går arbetet däremot långsamt, menar Åsa Sjöström. I Svensk försäkrings utvärdering från 2017 hade kommunerna i Jämtlands län lägst poäng.
– Många gånger handlar det om att man haft lite ekonomiska resurser i kommunerna, särskilt i de små kommunerna. Men sedan behövs det ju politiska initiativ, säger Lina Wold, samordnare för klimatanpassning, länsstyrelsen Jämtland.
I våras lade regeringen fram Sveriges första strategi för klimatanpassning. Det innebär bland annat att kommunerna nu får i uppdrag att kartlägga risker och ta fram åtgärdsplaner.
Klimatdebatt i Agenda
Efter en sommar med extrema temperaturer, torka och bränder klättrar klimatfrågan bland väljarnas viktigaste frågor. I ett specialavsnitt söndag kväll håller Agenda en stor klimatdebatt med representanter från landets största partier.
Hur kan Sverige bäst bidra till att hejda klimatförändringarna? Det och mycket mer ska Gustav Fridolin (MP), Martin Kinnunen (SD), Annie Lööf (C), Maria Malmer Stenergard (M) och Margot Wallström (S) svara på.
Debatten sänds i SVT1 klockan 21:35 och även i SVT Play.