– Här i Bengtsfors är vi beroende av kostnadsutjämning och andra statliga bidrag, för med egen kraft kommer vi inte att klara av välfärden på sikt, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson.
Bengtsfors är bara en av många kommuner med dålig ekonomi. Under söndagen berättade SVT att åtta av tio kommuner i vår undersökning räknar med att behöva spara nästa år.
Sparar på funktionshindrade
Nästan varannan kommun, 46 procent, uppger att man ska spara inom området funktionshindrade. Ungefär lika många, 50 procent, ska dra ner inom området individ- och familjeomsorg.
I Bengtsfors har man beslutat om en budget med besparingar på 25 miljoner kronor nästa år.
– Läget är ansträngt, och vi tvingas nu ta lite krafttag efter att fullmäktige beslutat om en ny budget för 2020, säger kommunchefen Göran Eriksson.
Hur hamnade ni här?
– Jag tror att det finns två orsaker. Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem. Vi har en åldrande befolkning och kommunen krymper, säger kommunchefen Göran Eriksson.
”Det har varit jätteansträngt”
Nu ska man bland annat slå ihop enheten för integration med arbetsmarknad och försörjningsstödet, en reform man hoppas ska spara 3 miljoner och göra att fler får arbete.
Man stänger också ett LSS-boende och en daglig verksamhet för psykiskt funktionsnedsatta. Man drar ner i elevhälsan. 2,5 miljoner sparas inom förskolan. Antalet lekplatser ses över. Gatubelysningen ska reduceras med 20 procent. Man väntar tills större snödjup innan man plogar vägarna. Politikernas arvoden minskas med 5 procent, det är några av åtgärderna.
– Det har varit jätteansträngt med stora budgetunderskott under lång tid, säger Anders Forsberg, ordförande för Moderaterna i Bengtsfors.
Men att höja skatten var inte aktuellt.
– Nej. Vi har nästan en av de högsta i Sverige. Ska man höja ytterligare blir inte kommunen attraktiv, säger Anders Forsberg (M).