Hur många som är långtidssjuka i covid-19 är det ingen som vet. Enligt Novus senaste enkät i augusti kan det handla om cirka 150 000 personer som själva anser att de varit sjuka länge. Allmänläkaren Sofia Hellman på vårdcentralen i Vaxholm har under sommaren tagit emot ett tiotal patienter. Hon säger att primärvården nu drar ett jättelass.
– Ja, jag tror att vi kommer att se mer, och jag tror att det är primärvården som kommer att ta hand om dem, säger hon.
Varit allvarligt sjuka
Samma bild har Magnus Isacsson, allmänläkare i Tensta och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.
– Vi ser nu att det kommer en uppsjö av de patienterna. Men vi vet inte riktigt hur vi ska förhålla oss till dem, säger han.
De flesta har varit allvarligt sjuka men inte legat på sjukhus. Många symptom är gemensamma. De har fortfarande svårt med andningen, hjärtat rusar, det är feber och orkeslöshet och ökad risk för blodpropp. Många berättar om neurologiska symtom som smak- och luktbortfall, domningar, stickningar, yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.
”Fenomen vi inte känner till”
Men kunskapsluckorna är stora. Nu under hösten ska Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering utreda vilka symptom som är typiska för långtidssjuka och vilken behandling som är bäst.
– Svårigheten här är att det är ett helt nytt fenomen som vi inte känner til, och vi kan inte ge dem någon prognos. Många gånger har jag inte kanske kunnat göra så mycket åt symtomen, men man kan tro på dem, och jag har kunnat finnas där, säger Sofia Hellman.
150 000 långtidssjuka
Enkäten med drygt 2 100 personer gjordes av Novus mellan 10 och 23 augusti. De har svarat på om de är sjuka just nu och i så fall hur läge de varit sjuka. 40 procent uppger att de varit sjuka i mer än 10 veckor, men en del av dessa har andra symtom. Av de som uppger att de har eller haft covidliknande symptom är det cirka en tredjedel som har varit sjuka mer än 10 veckor. Enkäten pekar det på att omkring 150 000 personer anser sig långtidssjuka i covid-19.
De vanligaste symtomen är trötthet, snuva, värk, huvudvärk och hosta.
Enkäten visar även att av de allra flesta med konstaterad covid klarade sig hemma själva. 69 procent behövde inte uppsöka någon vård alls, inte ens ringa 1177. 20 procent ringde vårdguiden, medan 5 procent behövde akutvård på sjukhus.
13 procent av alla vuxna tror att de haft sjukdomen, men bara två procent har bekräftad sjukdom med prov.