Många orosanmälningar efter påskupploppen

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor har gått sedan de våldsamma upploppen under påskhelgen ägde rum i flera städer och där många barn och ungdomar deltog. Hittills har runt 45 så kallade orosanmälningar kommit in till de sociala myndigheterna, enligt en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.

Örebro är en av de städer som skakades av våldsamheterna under påskhelgen. Där har socialtjänsten fått in ett tiotal orosanmälningar.

– Det var en extremt farlig situation, både när det gäller risken att själv bli skadad och att skada andra. säger Monika Boström, tf enhetschef på socialjouren i Örebro.

Även i Norrköping har det kommit in ett tiotal anmälningar. Linköping har fått in elva, Landskrona sju, Stockholm fyra och Malmö tre anmälningar angående barn och ungdomar som deltagit i upploppen.

Mammor deltog

En del ska ha manats på av sina mammor som i vissa fall även själva har deltagit.

– Jag såg föräldrar som både kastade sten själva och manade på sina barn att göra det och det var skrämmande att se, säger Garip Günes som jobbar som kontaktperson för ungdomar i Rinkeby/Kista stadsdelsförvaltning i Stockholm.

Alla kan göra en orosanmälan, det vill säga anmäla misstankar om att barn, alltså personer upp till 18 år, far illa, utsätts för fara eller själva utsätter andra för fara till socialtjänsten som bedömer om det krävs insatser för att stödja eller skydda barnet.

Polisen kan kopplas in

När det gäller barns närvaro vid upploppen under påsken har man från de sociala myndigheternas sida bland annat ifrågasatt föräldraförmågan hos de som ska ha tagit med sina barn och i vissa fall uppmanat dem att kasta sten mot poliserna.

I de fall där barnen och ungdomarna misstänks ha begått brott kopplas även polisen in.

I Örebro har socialtjänsten nu möten med de familjer som berörs av orosanmälningarna för att kunna bedöma vilka insatser som kan komma ifråga för dem.

Kan det bli fråga om att barn omhändertas?  

– Vi utgår från varje barns eller ungdoms behov och behövs det en placering så kommer vi att jobba för det, säger Monika Boström.

Detta är en orosoanmälan

Alla som misstänker att ett barn, det vill säga en person under 18 år, far illa eller är utsatt för fara kan göra en så kallad orosanmälan till socialtjänsten. Personal inom skola, hälso- och sjukvård och flera andra myndigheter och institutioner har en skyldighet att anmäla. Om socialstjänsten bedömer att barnet behöver stöd eller skydd inleds en utredning. Vad socialtjänsten beslutar om för insats/stöd för barnet och familjen beror på situationen. I de flesta fall erbjuds familjen stöd och hjälp på frivillig basis innan det kan bli tal om tvingande åtgärder, till exempel tvångsomhändertagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.