Diabetes typ 2 är en folksjukdom som nu kryper allt längre ned i åldrarna. Antalet drabbade mellan 30 och 60 år som är feta ökar kraftigt, enligt ny statistik som Rapport tagit del av.
I Sverige har 350.000 diagnosen diabetes men studier visar på att minst lika många har sjukdomen utan att den upptäckts. Dessutom lider lika många av nedsatt glukostolerans och av dessa har var fjärde inom tre år utvecklat diabetes typ två.
-Det här är anmärkningsvärt! Ju yngre man är vid debuten av sjukdomen desto större risk löper man att få allvarliga komplikationer som hjärtinfarkt, stroke, njursvikt och ögonskador som i värsta fall kan leda till blindhet, säger diabetessjuksköterskan Britt-Marie Carlsson, ordförande i Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård.
Föreningen har i år varit på plats under Almedalsveckan i Visby för att upplysa och väcka opinion för ett politiskt krafttag för att bekämpa folksjukdomen.
Ökar i världen
-Det luriga med den här sjukdomen är att man kan gå omkring med diabetes typ två utan att ha några symptom. Ändå har man en förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Carl Johan Östgren, professor vid Linköpings universitet.
I länder där man förr dog av svält dör allt fler nu av övervikt, och typ 2- diabetes ökar dramatiskt i världen. Allt oftare får yngre personer sjukdomen på grund av fetma. I dag är varannan man och sex av tio kvinnor i åldrarna 30 till 60 år feta eller har ett BMI över 30, visar ny statistik från nationella diabetesregistret.
Globalt hot
FN har i dag klassat diabetes typ två som ett globalt hot, och framförallt exploderar välfärdssjukdomen nu i de folkrikaste länderna Kina och Indien.
-Inte sällan är det så att patienter som kommer in för en hjärtinfarkt visar sig ha diabetes typ två och då kan man säga att de första komplikationerna blev de första symptomen på sjukdomen, vilket är för sent.
-Vi vill ju upptäcka diabetes typ två tidigare, eftersom rätt behandling drastiskt kan minska komplikationerna av sjukdomen, säger Carl Johan Östgren.