• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josef och Osama berättar: ”Önskar att kunna ta handen genom håret” Foto: Mika Aberra/SVT

De bryter skammen kring att tappa hår – visar sina tupéer

Publicerad

Osama Aljaiab började tappa hår som 22-åring och mådde väldigt dåligt av det. I dag använder han hårsystem, en typ av skräddarsydd tupé, och hoppas att det går att bryta stigmat kring skallighet.

– Många använder hårsystem eller gör hårtransplantationer. Man ska inte skämmas – alla vill vara snyggare.

Lars Norlén, överläkare i dermatologi vid hudkliniken på Nya Karolinska Universitetssjukhuset, säger att hans patienter återkommande berättar att deras liv saknar mening när de tappar hår. 

– Majoriteten av de män som tappar hår accepterar det, men det finns en grupp som lider oerhört mycket. Jag har mött människor med dödliga cancersjukdomar som har bättre livskvalitet än vissa med håravfall. Det är en så otroligt stark identitetsmarkör, säger Lars Norlén. 

Han upplever också att många män försöker göra något åt skalligheten. Exempelvis genom hårtransplantationer eller andra behandlingar.  

– Det har utvecklats en industri i det där, hela samhället har glidit mer mot vikten av utseendet. Men det är viktigt att poängtera att åtgärder och behandlingar för håravfall förekom även för 20-30 år sedan.  

Josef: “Känslig fråga” 

Josef Appelqvist använder ett så kallat hårsystem sedan flera år tillbaka.

– Man ska inte skämmas varken för att man är skallig eller för att söka hjälp för det.

Men kan inte döljandet av håravfall leda till ökad stigmatisering?

– Det är en känslig fråga. Men det viktiga är att man vågar vara öppen med skalligheten eller att man vill göra något åt den. Hårsystemet har betytt otroligt mycket för mig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frisören: ”Just när det gäller män är det okej att skratta” Foto: Mika Aberra/SVT

Josef Appelqvist och Osama Aljaiab är några av de som medverkar i  den nya dokumentären ”Vi säger inte tupé”. Se den på SVT Play, eller torsdag 30/3 klockan 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.