Ungefär hälften av 16 till 24-åringarna som har ett jobb är visstidsanställda. Foto: Janerik Henriksson/TT

Marcus: ”Jag hade alltid mobilen på”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar med tidsbegränsade anställningar är på rekordnivåer, visar en LO-rapport som släpps i morgon. Många visstidsanställda har hört av sig till SVT och berättat om svårigheter med att få ihop vardagen.

En av dem som hörde av sig genom #dinröst är 27-årige Marcus som hade visstidsanställning inom vården i åtta år innan han till slut fick en fast anställning.

– Jag hade alltid mobilen på. Jag kunde bli uppringd klockan sju på morgonen och tillsagd att vara på jobbet klockan åtta, berättar han.

Vid ett tillfälle ringde en av arbetsgivarna och undrade varför han inte var på jobbet.

– De hade inte sagt till mig att jag skulle jobba de här dagarna och det sa jag till dem.

Arbetsgivaren svarade att de skulle utreda saken, men de hörde aldrig av sig till Marcus igen. Marcus försökte få tag på dem vid flera tillfällen, men fick höra av receptionisten att ingen kunde ta hans samtal. Det blev inga fler jobb där.

Svårt att få a-kassa

De korta och ständigt avbrutna anställningarna gjorde det svårt för Marcus att få a-kassa. När han väl fick det kunde det vara så lite som 1 500 kronor i månaden.

– Det gick inte att lägga upp en budget. Man var alltid tvungen att spara för man visste inte om man skulle få jobba igen och det gick inte att ge klara besked till kompisar som undrade om man ville hitta på något.

För ett par månader sedan fick Marcus en fast anställning, också inom vården.

– Nu kan jag lägga upp en budget för hur mycket mat jag kan köpa. Förut gick det inte för man visste aldrig hur mycket pengar man skulle få i slutet av månaden.

”Tack vare visstidsanställningar har jag fått erfarenhet”

På facebooksidan för #dinröst skriver 24-årige Isak Åkerstam, som har haft anställning på 14 företag sedan han tog studenten: ”Det är en enorm stress och otrygghet att aldrig veta om man har jobb nästa vecka, att man kan bli uppsagd när som helst och att man trots att man arbetat så mycket aldrig kommer in i trygghetssystemen och till exempel kvalificerar för a-kassa. Man blir aldrig en del av gänget på arbetsplatsen eftersom man hoppar runt hela tiden, man vågar inte binda upp sig på fasta kostnader som man kanske inte kommer kunna betala längre fram så man får aldrig chansen att bli vuxen.”

– Man pratar bara om visstidsanställning, ingen pratar om den ännu jobbigare och förnedrande timanställningen. Dessutom vikarierar man för mycket sämre ersättning, men utför samma uppgifter som fastanställda, skriver Jenyffer Ågren.

Men det finns även de som ser fördelarna med visstidsanställningarna.

– Jag är oerhört tacksam för att detta finns. Tack vare visstidsanställningar har jag fått mycket arbetslivserfarenhet, lärt mig mycket och kunnat bland annat plugga samtidigt, skriver Alexander Guzman Ortiz.

Tidsbegränsade anställningar

Statistiska centralbyrån som har tagit fram statistiken som LO:s rapport bygger på, definierar tidsbegränsad anställning som ”vikariat, anställningsstöd, säsongsarbete, provanställning eller objekts/projektanställning samt övriga former av tidsbegränsade anställningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.