En person i en vinterjacka går på en regnig brygga på natten, omgiven av dämpad belysning från omgivande byggnader och reflexer i vattnet. Det är en stilla scen som visar en stadsmiljö vid vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Popova kom från Mariupol till Göteborg i mars 2022. Hon driver ett kafé som har öppet några dagar i veckan. Foto: Emil Larsson

Mardrömmarna kom varje natt för Maria från Mariupol

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan startade volontärorganisationen Help Ukraine Gothenburg (HUG) ett projekt som gick ut på att hjälpa ukrainska flyktingar som mådde psykiskt dåligt.

Enligt en undersökning som de har gjort, är det ungefär 60 procent som har angett att de har depression eller ångest och 33 procent som angett att de har posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Integrationen ett problem

Anledningarna till det kan vara många, säger Kateryna Blagodyr som är verksamhetschef vid HUG.

Kriget i Ukraina

– Det är många som har haft problem sedan tidigare i Ukraina. Men kriget har satt allt på spel. Migrationen är en del av problematiken men också integrationen, där man möts av svårigheter. Det är absolut en svår situation.

Ökad efterfrågan

Kateryna Blagodyr berättar även om att de på organisationen ser en ökning av människor som efterfrågar hjälp.

– Ökningstakten är ungefär 20 nya deltagare varje månad. Det kan bero på bland annat att människor är redo att ta itu med den här problematiken.

Maria Popova kom från Mariupol till Göteborg i mars 2022. Hon driver ett kafé som har öppet några dagar i veckan. Hon berättade för SVT att hon drabbades av mardrömmar varje natt efter att hon kom till Sverige. Hör henne berätta om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet