SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin, SVT

Analys: Margit Silberstein: Vilka ryter försvarsministern åt?

Publicerad
Analys ·

Det är lögn och förbannad dikt som sprids i debattens undervegetation. Försvarsminister Peter Hultqvist dundrade mot de han anser förtalar det så kallade värdlandsavtalet med Nato som Sverige har slutit. Vilka ryter han åt? Är det miljöpartisterna i hans egen regering, där de två koalitionspartierna just nu sitter i hårda förhandlingar om värdlandsavtalet, som ser ut att bli nästa svåra konflikt i den rödgröna regeringen.

För andra gången på kort tid riktar försvarsministern sin vrede mot dem som, enligt honom, på falska grunder sprider desinformation om värdlandsavtalet. Avtalet innebär bland annat att Natoförband ska kunna verka i eller ifrån svenskt territorium i krig och i fred. Det var den förra regeringen som slöt avtalet med Nato, men det är den nuvarande som ska lägga fram en proposition, som innehåller förutsättningarna för hur värdlandsavtalet ska fungera i verkligheten.

S och MP måste vara överens

Planen är att propositionen ska läggas fram för riksdagen i mars. Eftersom hela regeringen måste stå bakom förslaget förutsätter det att de två regeringspartierna är överens vid den tidpunkten. Det är inte självklart och Miljöpartiet kan dra ut på förhandlingarna för att försena processen och på så sätt vinna tid.

Folk och försvar 2016

Försvaret och förhållandet till Nato tillhör Miljöpartiets viktigaste frågor. Miljöpartisterna brukar själva framhålla att de är ett parti som springer ur fredsrörelsen. Men de har redan hunnit med att i regeringsställning ge mer pengar till försvaret, vilket passerade ganska smärtfritt. Men värdlandsavtalet är en större prövning för ett parti, som redan är skört och skadeskjutet efter alla eftergifter i frågor som ligger nära både själ och hjärta, inte minst flyktingpolitiken.

Svar på MP:s frågor

När Peter Hultqvist i sitt tal på Folk och Försvar, i oträngt mål, basunerade ut att det inte blir någon utplacering av kärnvapen på svensk mark och att det inte blir några permanenta Natobaser i Sverige lät det som svar på precis de frågor som Miljöpartiet i regeringen har skickat in till försvarsdepartementet i de pågående förhandlingarna. Det är vi som bestämmer vad Nato får göra, det kommer inte in en pistol i Sverige utan vårt medgivande, lovade Peter Hultqvist.

Vill ha garantier

Men det litar inte miljöpartisterna på. De anser att Peter Hultqvist tal är ett tal för tider i fred och fredsövningar. Vad händer om det blir skarpt läge och Ryssland skulle angripa Baltikum? Vem tar befälet då? Sverige eller Nato? Miljöpartisterna oroas också av att Natos yttersta säkerhetsgaranti vilar på kärnvapengrund. Och flera av Natos medlemmar har tillgång till kärnvapen. 

Om inte Miljöpartiet får garantier inskrivna i den förestående propositionen vad gäller till exempel kärnvapen skulle en regeringskris kunna vara i antågande. Men, som en miljöpartist självironiskt påpekar för SVT: Vi har redan gjort det värsta när vi gick med på att stänga gränserna för asylsökande till Sverige. 

Efter det kan vad som helst hända med andra ord.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Folk och försvar 2016

Mer i ämnet