Maria, 21: ”Finns sajter som inte vill ens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Wohlfeil, 21, hittade en lägenhet via sajten bostadslistan.se.

Men när hon kom i kontakt med uthyraren visade det sig att lägenheten var uthyrd – och att bostadssajten startat ett dyrt abonnemang i hennes namn.

Maria Wohfeil är en av flera unga som ska flytta till hösten. I juli fick hon beskedet att hon fått en reservplats på Växjö universitet – 40 mil söder om hemstaden Stockholm.

– Då blev det ganska bråttom att söka bostad, säger hon.

Hon sökte sig till sajten bostadslistan.se som marknadsförs som en skräddarsydd sökmotor för bland annat studentlägenheter. Snabbt hittade hon en bostad som passade och registrerade ett konto på sajten.

Flera dolda kostnader

Då började kostnaderna. Först nio kronor för att komma in till annonsen, sedan 349 kronor i månaden för ett abonnemang som sattes igång automatiskt.

När hon väl kom i kontakt med uthyraren visade det sig att lägenheten i annonsen inte alls var ute på marknaden. Den var redan uthyrd till någon annan.

– Det är jättedåligt. Man tror att man ska få hjälp att hitta ett rum eller en lägenhet via de här sidorna. Nu är jag medveten om att det finns sajter som inte vill ens bästa, säger hon.

SVT har sökt bolaget bostadslistan.se för en kommentar – de har svarat att de återkommer med svar om en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.