• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Adopterade Maria: ”Jättetufft att inte veta varifrån du kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Molina Nordenstams liv har präglats av trauman från hennes adoption. När hon får höra att internationellt adopterade begår självmord dubbelt så ofta som infödda svenskar blir hon inte förvånad och önskar att det fanns riktat stöd till dem i Sverige.

– Det är jättetufft att leva med att inte veta var du kommer ifrån och inte veta hur din familj ser ut, berättar hon.

Maria Molina Nordenstam föddes i Colombia och kom till sin adoptivfamilj i Sverige som tvååring. Vid det laget hade hon varit med om två separationer. I Colombia bodde hon först på ett barnsjukhus och sedan på ett barnhem.

– Det har påverkat mig ganska mycket. Jag tror man blir förstörd när man blir bortgiven, överlämnad och övergiven upprepade gånger, berättar hon.

Det var i tonåren som Maria började må dåligt, dels för att hon började fundera på sin ursprungsfamilj och dels för att hon inte kände att hon passade in i Sverige.

– Jag minns en gång när några barn frågade mig om min hudfärg gick att tvätta bort i duschen. En annan gång när jag lekte med mina kompisar sa de att jag skulle städa upp efter dem, för då skulle jag vara deras slav. Jag sprang hem och grät.

I dag är hon 37 år gammal och har sökt vård upprepade gånger för att få hjälp med sitt mående.

”Problemen slutar inte när man hittar dem”

Hon är vice ordförande i Transnationellt adopterades riksorganisation, som jobbar för att stärka gruppens rättigheter. Maria tror att det som krävs för att internationellt adopterade ska må bättre är specialiserad psykiatrisk vård och också hjälp med att söka sina rötter.

För fem år sedan hittade Maria sin biologiska familj genom medverkan i ett TV-program, vilket hon önskar att hon skulle ha sluppit men visste inte på vilket annat sätt hon skulle hitta dem.

– Men problemen slutar inte med att hitta dem, utan där börjar ett nytt kapitel. Då ska du försöka leva med det också. Så det är tufft, på alla sätt.

I klippet resonerar Maria kring att internationellt adopterade mår så dåligt.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Om internationell adoption till Sverige

Det finns omkring 60 000 internationellt adopterade i Sverige idag.

Flest antal adoptioner genomfördes år 1977 då 1 776 barn adopterades från andra länder. Därefter har antalet internationella adoptioner minskat.

År 2021 gjordes 283 internationella adoptioner och 2020 gjordes 328 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.