Elisabeth Marmorstein: Tio frågor och svar om det politiska läget just nu

Uppdaterad
Publicerad

– Tonläget har höjts vilket är ovanligt i Alliansen, säger SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein efter Ulf Kristerssons (M) besked att han vill bilda regering med KD.

Varför vill Moderaterna inte att Annie Lööf ska få sonderingsuppdraget? Vad händer efter ett nyval om partierna fortfarande inte kan enas? Här svarar hon på frågor om det politiska läget.

1. Finns det någon möjlighet att Jimmie Åkesson får sonderingsuppdraget?

– Det finns inget formellt som hindrar det förstås. Men att talmannen skulle ge honom det är inte alls troligt. Inget parti vill ju i dagsläget samarbeta med honom och vid en statsministeromröstning om honom skulle han garanterat ha en majoritet emot sig. Därav ingen större poäng att låta honom sondera, men det ska ju inte uteslutas helt.

Regeringsbildning

2. Har talmannen rätt att utlysa extraval redan nu om Ulf Kristersson röstas ned?

– Nej. Det blir extraval först när fyra statsministerkandidater röstas ner i riksdagen.

3. Varför var moderaterna så emot att låta Centern och Annie Lööf sondera?

– Av flera skäl. De skulle ha svårt att försvara en fempartikoaltion med MP för sina väljare och partimedlemmar. Det fanns också en oro för att det i slutändan skulle leda till en regering över blockgränsen där de inte skulle ingå. Sedan går det ju inte heller rent matematiskt eftersom S, V och SD med all sannolikhet skulle rösta nej till en sådan regering. Men det är klart, det hade inte skapat lika stora slitningar i Alliansen om hon hade fått försöka.

4. Vad händer efter ett eventuellt nyval och partierna då inte kan enas om hur det blir? Blir det en samlingsregering då?

– Det kan man inte veta. Det är mycket möjligt att vi hamnar i ett ännu knepigare läge efter ett nyval. Just därför tror jag att partierna drar sig för att låta det gå så långt. Särskilt de minsta partierna som riskerar att åka ut vid ett nyval. Då skulle förvisso styrkeförhållandena mellan blocken kunna förändras.

5. Ulf Kristersson talar mycket om ”Allianspolitik”. Samtidigt sägs att M ska lägga fram egen budget. Hänger det verkligen ihop?

– Han säger att han ska lägga fram en budget med Allianspolitik. Men de har ju inte förhandlat en rad än. Däremot skulle jag inte bli förvånad om han lägger in sådant som C och L tycker är viktigt som satsningar på landsbygden och slopad värnskatt till exempel.

6. Får Socialdemokraterna som är i övergångsregeringen lägga fram en socialdemokratisk budget som ska mötas med Moderaternas budget?

– Det får de. Det får alla partier göra. Men en S-budget skulle C och L inte stödja, det kanske de gör när det gäller övergångsbudgeten.

7. Hur sannolikt är det att enskilda riksdagsledamöter ur L och C ”går emot” sina partiledare och antingen röstar ja eller lägger ner sina röster i statsministeromröstningen på onsdag? Skulle detta tolereras av partierna? Det verkar ju finnas ett antal som tycker att man bör släppa fram Kristersson.

– Frågan om fri röstning har ännu inte varit uppe i C och L. Men det skulle förvåna om man tillåter fri röstning i en så här viktig fråga. Dessutom skulle det krävas att 21 ledamöter röstar annorlunda än partilinjen och det är ju inte särskilt troligt.

8. Tror du att Moderaterna och/eller Alliansen tillsammans med talmannen har en långsiktig plan med processen? Det vill säga att Ulf ska röstas ner nu, sedan ska Stefan och Annie röstas ner på liknande sätt i omgång två och tre. I omgång fyra får Ulf ett nytt försök där C och L ”tvingas” godkänna Alliansen med stöd av SD för att undvika nyval.

– Några sådan planer tror jag inte att talmannen är involverad i. Han är talman, inte partist. Men visst kan det bli så att riksdagen får rösta om Kristersson men då måste ju något ha förändrats först, det vill säga ett annat besked från C och L.

9. Vad händer om M, KD och SD röstar för Kristersson? Kan M o KD regera med stöd av SD?

– Nej, Kristersson blir inte statsminister om C och L röstar nej eftersom han då har 195 röster emot sig.

10. Kommer inte de som röstat på SD att uppleva det som att SD och Åkesson lägger sig platt om SD röstar ja eller lägger ned sina röster på onsdag? En svekdebatt. Att SD och Åkesson lägger sig platt och låter sig utpressas utan att ha några som helst garantier till inflytande?

– Jo det är möjligt och upplever SD det så är det förstås möjligt att man röstar nej. Å andra sidan är en M/KD regering den regering som SD förordat i flera år eftersom de hoppas få spela en aktiv roll i ett nytt högerkonservativt block. De kan ju släppa fram Kristersson för att ställa krav senare, till exempel vid budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet