Upp till bevis för Moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagen i veckan, när den ska avgöra om han släpps igenom som statsminister. Foto: Pontus Lundahl/TT, Jonas Ekströmer/TT

Politiska läget i Sverige – här är hållpunkterna i veckan

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kan dödläget vara löst i svensk politik. Tolereras Ulf Kristersson (M) som statsminister av riksdagen är veckorna med regeringsknådandet över.

Här följer de viktigaste hållpunkterna.

Måndag

Talman Andreas Norlén. Foto: Pontus Lundahl/TT

På måndagen föreslog talman Andreas Norlén Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsminister för riksdagen. Förslaget har nu bordlagts av kammaren.

Talmannen presenterade även vilka partier som Kristersson avser att bilda regering med, han vill regera ihop med Kristdemokraterna.

Tisdag

På tisdagen bordlades förslaget att Ulf Kristersson (M) ska bilda regering en andra gång av riksdagen.

Det är en ren formalitet som krävs innan den verkliga omröstningen.

Riksdagen röstar på onsdag. Foto: Bertil Ericson/TT

Onsdag

Klockan 9 kommer förslaget att prövas i riksdagen.

Kristersson godkänns som statsminister om inte en majoritet, minst 175 ledamöter, röstar emot honom.

Om M-ledaren tolereras kommer han att presentera sin regering och lägga fram sin regeringsförklaring på torsdag.

Fälls däremot Kristersson är frågan vad nästa steg blir. Mest troligt kommer talmannen att kalla till en ny talmansrunda. Antingen kan då Stefan Löfven (S) blir prövad igen, eller så utses en ny person.

Torsdag

Om Ulf Kristersson blir framröstad som ny statminister kommer en regeringskonselj att hållas på kungliga slottet i Stockholm på torsdagen. Samma dag ska M-ledaren presentera sin regering och en regeringsförklaring.

Detta sker alltså samma dag som övergångsregeringen lägger fram sin budgetproposition.

Debatten om budgeten, som är planerad till torsdag, kommer att ställas in om M-ledaren blir ny statsminister. En omröstning om budgeten är planerad till den 12 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet