Marmorstein: Tidöavtalet kan skapa spännande debatt

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för den första partiledardebatten sedan maktskiftet och nu är det ombytta roller där Ulf Kristersson är statsminister och Magdalena Andersson är i opposition.

SVT:s Elisabeth Marmorstein tror att välfärden, klimatet och rättspolitiken kan vara frågor där det bränner till lite extra.

Drygt en och en halv månad efter valet är det nu dags för mandatperiodens första partiledardebatt.

SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein tror att debatten kan bli spännande efter att den politiska kartan nu ritats om.

– Förutsättningarna finns där med Tidöavtalet och regeringsförklaringen även om det kanske inte blir en lika hög temperatur som under valrörelsens drabbningar, säger hon i Morgonstudion.

Välfärden, klimatet och rättspolitiken pekar hon ut som tre frågor där debatten har chans att hetta till lite extra.

– En väldigt stor del av Tidöavtalet handlar om rättspolitiken och här finns mängder av förslag. Det kommer både Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson att beskriva som det här paradigmskiftet, men vissa av förslagen tror jag att det kommer att bli strid om.

”Mer nerv skulle inte skada” 

Den sittande regeringen kan även vänta sig en hel del kritik för att man i och med Tidöavtalet har ingått ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det kommer inte oppositionen att överge i första taget. Här kommer vi att få höra sådant som att Ulf Kristersson är statsminister i Jimmie Åkessons regering, säger Marmorstein.

Debatten blir även den första där Ulf Kristersson är statsminister och Magdalena Andersson sitter i opposition. Marmorstein tror att Kristersson kommer att försöka framstå mer som en enande statsman under debatten.

– Andersson hade en ganska nedtonad debattstil i valrörelsen, bland annat för att hon inte ville ha konflikt i de frågor som var besvärliga för hennes regering. Det behöver hon inte ta hänsyn till i dag, men jag tror ändå inte att hon blir debattens slugger utan vill framstå som mer statsmannamässig. Men lite mer nerv skulle inte skada, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.