För SVT berättar Mårten Palme att fadern finns i ljust minne hos familjen – naturligtvis även hos Olof Palmes barnbarn, många av dem är nu vuxna. Men om mordet talar man inte mycket och 30-årsdagen får ingen särskild uppmärksamhet i familjen.
– Men jag ska gå på ett arrangemang som Socialdemokraterna har på Kulturhuset, säger Mårten Palme
Däremot förekommer Mårten Palme en hel del i de program och artiklar inför årsdagen av mordet på Sveriges statsminister fredagen den 28 februari 1986.
– Det är klart att det får extra uppmärksamhet nu, säger han.
Mordutredningen
Det går inte lång tid utan att det presenteras mer eller mindre nya teorier kring mordet på Olof Palme. Nyligen skrev Palmes tidigare statssekreterare Ulf Dahlsten en debattartikel i Dagens Nyheter med nya uppgifter, där han bland annat hävdar att mordet i själva verket är uppklarat, om än inte i juridisk mening.
Mårten Palme var den av sönerna som sist såg sin far i livet. Han var på biografen Grand på mordkvällen samtidigt som sina föräldrar. Efter filmen gick Olof och Lisbet Palme söderut på Sveavägen medan Mårten och hans dåvarande flickvän gick norrut. Mårten såg då en man som tittade i ett skyltfönster och som sedan började följa efter hans föräldrar.
I dag har Mårten Palme inte mycket att säga om utredningen av mordet. Liksom Ulf Dahlsten är familjen Palme övertygad om att Christer Pettersson mördade Olof Palme.
– Jag har ärligt talat inte särskilt mycket inblick i mordutredningen.
Hatet mot Olof Palme
Många beskriver debattklimatet som mycket aggressivt under åren som föregick mordet. Motsättningarna mellan höger och vänster i svensk politik var hårda.
Åsikterna om Olof Palme var minst sagt delade. Beundrad och älskad av många men också hatad av andra. Olof Palmes söner har beskrivit hur de upplevde en infekterad stämning och underliggande aggressivitet mot familjen.
Att Olof Palme även i dag, 30 år efter sin död, tycks framkalla liknande känslor förvånar Mårten Palme.
– Det är konstigt att han fortfarande är så kontroversiell. Det är svårt att förstå att många är så arga, säger han till SVT.
Bilden av Olof Palme
Det finns de som tycker att Olof Palme blivit en slags ikon, en myt som man idealiserar för mycket. Det menar bland andra författaren Martina Montelius som i en artikel i Expressen är starkt kritisk mot den idolisering som hon menar har skett av den mördade statsministern, något som hon menar riskerar att skymma de idéer och värderingar som Palme stod för. Mårten Palme håller till stor del med om den beskivningen.
Bilden som ges av Olof Palme i dag är i stort sett positiv, menar han, och kommer säkert att fördjupas med tiden. Olof Palme är så att säga ännu inte fullt ut en historisk person.
Han tycker att dokumentärfilmen av Kristina Lindström och Maud Nycander som kom 2012 ger en bra bild av Olof Palme och hans tid, liksom Henrik Berggrens bok ”Underbara dagar framför oss” och Kjell Östbergs böcker i två delar.
– När det gått mer tid sedan mordet kan han ännu bättre placeras i sitt historiska sammanhang, säger Mårten Palme.
Dokumentär om Olof Palme
Dokumentärfilmen ”Palme” visas i SVT1 söndag 28 februari klockan 21.00.
Den 28 februari inleder SVT också serien ” Olof Palme -osänt” med tidigare osänt material , bland annat intervjuer med Olof Palmes hårdaste kritiker.
Mårten Palme
Mårten Palme, född 1961, är Olof och Lisbet Palmes mellanson. Han är professor vid nationalekonomiska institutionen på Stockholms universtitet.