Mats Knutson: Frågan är om regeringen har något val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige gör en helomvändning om flyktingpolitiken och avskaffar stora delar av nu gällande migrationslagstiftning. I stället vill regeringen införa en lagstiftning på EU:s miniminivå. Nu säger man också öppet det som var otänkbart att säga för bara ett par månader sedan: Syftet är att kraftigt minska antalet asylsökande som tar sig till Sverige.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Frågan är om regeringen egentligen har något val.

Företrädare för kommuner och myndigheter varnar för att vitala funktioner i samhället sätts under allt hårdare press, politiker talar om en hotande systemkollaps och Migrationsverket klarar inte längre av att hitta boenden till dem som kommer.

#flykt

Nu hymlas det inte om att antalet måste minska

De tidigare åtgärderna har uppenbart varit otillräckliga, men samtidigt förberett opinionen på att tuffare förslag är att vänta. För statsminister Stefan Löfven är det också viktigt att framstå som handlingskraftig efter all kritik han tvingats utstå för att inte göra något.

Hans språkbruk är i dag ett helt annat än för bara ett par veckor sedan. Nu hymlas det inte om att antalet flyktingar måste minskas kraftigt.

Nu kan Löfven ta initiativet

Genom att lägga egna förslag kan regeringen också skynda på den politiska processen. Samtidigt ger det heller inte, som tidigare, intrycket av att Moderaterna pressar en motvillig regering att agera i något som beskrivs som en allvarlig kris.

Nu kan Löfven ta initiativet och även om Moderaterna i de första kommentarerna säger att förslagen är otillräckliga lär de backa upp dem i riksdagen.

Ger upp EU-förhandlingar

Dagens besked från regeringen ska också tolkas som den slutgiltiga kapitulationen för regeringens försök att lösa flyktingkrisen med förhandlingar inom EU. Andra EU-länder har hittills visat svalt intresse för att avlasta svenskt asylmottagande och sent omsider har även Löfven tvingats inse detta.

Han har dock inte varit ensam om denna uppfattning. När flyktingkrisen började var det också förre statsministern Fredrik Reinfeldts viktigaste argument, men varken då eller nu har det lett till några konkreta resultat.

Frågan är om det går att ångra sig

Regeringens omläggning av politiken är också ett slags bekräftelse på ett land inte kan ha en flyktingpolitik som alltför mycket avviker från övriga EU. Regeringen köper nu detta argument och inför följaktligen en asylpolitik på EU:s miniminivå.

I ett första steg är den nya lagstiftningen tidsbegränsad i tre år, det vill säga över nästa val, men frågan är om svenska politiker vågar återgå till den politik som nu upphävs.

Applåderas av SD

Dagens besked markerar också slutpunkten på en liberalisering av svensk flyktingpolitik som tog fart på allvar 2005 när den dåvarande S-regeringen genomförde en amnesti för gömda flyktingar. Efter det har Reinfeldts regering i flera steg liberaliserat den svenska lagstiftningen ytterligare.

Nu rullas hela denna utveckling tillbaka, något som självfallet applåderas av Sverigedemokraterna.

Kallas ett ”smärtsamt stopp”.

Konsekvenserna av omläggningen blir långtgående. När Stefan Löfven drar i handbromsen innebär det att människor kommer att få mycket svårare att få asyl i Sverige.

En man som flyr krigets Syrien till exempel får inte ta hit sin familj. Många kommer också att stoppas vid gränsen. Den som saknar giltig id-handling får inte åka buss, tåg eller färja till Sverige. I regeringskansliet kallas regelförändringarna ett ”smärtsamt stopp”.

Helomvändning för MP

Frågan är hur Åsa Romson och Gustav Fridolin ska förklara helomvändningen för kritiska miljöpartister. Flyktingfrågan är en del av partiets dna.

På samma sätt är det svårt att se hur Centerpartiets ledning ska agera. De här förslagen går rakt emot den flyktingpolitik som partiet helhjärtat ställde sig bakom på den senaste partistämman.

Lär inte stoppas i riksdagen

Någon risk att de här lagskärpningarna inte ska klara sig genom riksdagen finns dock knappast. Moderaterna lär ställa upp, liksom Kristdemokraterna. Kanske också Liberalerna (före detta Folkpartiet).

Hur Sverigedemokraterna kommer att agera är oklart, men på landsdagarna i helgen lär de i alla fall skandera att de fick rätt till slut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet