Mats Knutson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att sänka reduktionsplikten var en av Tidöpartiernas stora vallöften. Nu höjs den. Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson om regeringens vändning. Foto: SVT

Mats Knutson om höjda reduktionsplikten: Svårt att övertyga väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar från sitt vallöfte och väntas höja reduktionsplikten redan nästa år. Samtidigt hoppas Tidöpartierna att priset vid pump ska förbli detsamma genom skattesänkning.

– Det blir en väldigt svår pedagogisk uppgift att övertyga väljarna, säger SVT:s inrikespolitisk kommentator Mats Knutson i Rapport.

SVT erfar att regeringen kommer föreslå en höjning av reduktionsplikten i höstbudgeten. Förändringen väntas börja gälla från 1 juli 2025.

– Det handlar bland annat om inrikespolitiska skäl. Regeringen, och då framförallt Moderaterna och Liberalerna, har varit stressad av den kritik som riktats mot den om ökade utsläpp. Genom den här åtgärden vill man visa att regeringen också kan fatta beslut om att minska utsläppen, säger Mats Knutson.

Drivmedelspriset

En höjd reduktionsplikt är ett tydligt avsteg från ett av Tidöpartiernas viktigaste vallöften – framför allt för Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas väljare. Mats Knutson påpekar också att det blir en svår pedagogisk uppgift att övertyga väljarna om den snabba svängningen.

– Att först vid årsskiftet kraftigt sänka redaktionsplikten och några månader senare höja den lite till.

Men regeringen hoppas ändå kunna behålla priset vid pump genom att sänka drivmedelsskatterna ytterligare.

– Men förmodligen kommer dieselpriset ändå öka med några ören, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.