– Det vi just har sett är sensationellt, säger SVT:s Pontus Mattsson. Foto: SVT/Per Leandersson

SVT:s politikreporter om beskedet: ”Det är sensationellt”

Uppdaterad
Publicerad

En regering som förhandlar med en politisk vilde för att säkra statsministerns stöd är väldigt unikt, menar SVT:s Pontus Mattsson.

– Nu talar allt för att Stefan Löfven kommer att bli vald imorgon, säger han i SVT:s direktsändning.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Kakabaveh säger att hon fått igenom många av punkter i den kravlista som hon ställt till regeringen. Hon är inte nöjd med allt men tycker att mycket har blivit bättre när S inte längre förhåller sig till januariavtalet.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Eftersom mandatfördelningen mellan blocken är extremt jämn skulle Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, i princip ensam kunna sätta stopp för Stefan Löfven som statsminister. Men nu har hon alltså bestämt sig för att släppa fram Löfven.

Oklart vad Annie Lööf tycker

Annie Lööf har tidigare sagt att man inte kommer acceptera en budget där Vänsterpartiet varit med i förhandlingen. Men nu har S alltså förhandlat med en utesluten vänsterpartist. Amineh Kakabaveh kallar sig själv för oberoende socialist och tillhör inte längre Vänsterpartiet efter en konflikt med partiet.

– Jag vet inte vad Annie Lööf tycker om att S förhandlar regeringsunderlag med oberoende socialister, men jag gissar att hon kommer att få frågor om detta framöver, säger Pontus Mattsson.

I Aktuellt fick Annie Lööf frågan om det är ett problem – se hennes svar i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet