Foto: TT

Mer fotboja föreslås vid kontaktförbud

Publicerad

Elektronisk fotboja bör få användas mer vid kontaktförbud och tiden med boja bör kunna förlängas till ett år, enligt ett förslag som har lämnats till regeringen. Syftet är att öka skyddet för hotade och trakasserade personer, ofta kvinnor.

Regeringens utredare Per Lindqvist, tillsynschef på Åklagarmyndigheten, föreslår att fotboja ska kunna användas även vid så kallade utvidgade kontaktförbud.

Ett sådant förbud kan en person få som brutit mot ett förbud om att ta kontakt med en annan person, det första steget. Ett utvidgat förbud innebär att personen inte får vara i närheten av den han eller hon hotat eller trakasserat.

I dag är det bara tillåtet att sätta elektronisk fotboja på personer som fått det som rubriceras särskilt utvidgat kontaktförbud, den strängaste typen. Men det är mycket ovanligt att sådana förbud döms ut.

Regeringens skäl att utreda frågan var att kraven för att ge någon kontaktförbud med fotboja har uppfattats som för höga.

Nästa år?

Möjligheten att kombinera kontaktförbud med fotboja infördes i slutet av 2011. En utvärdering från Brottsförebyggande rådet 2015 visade att det bara fattades ett enda beslut om särskilt utvidgat kontaktförbud med fotboja under de första tre åren som möjligheten fanns.

Det berodde delvis på att polisen inte hade några fotbojor alls till en början.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger, via sin pressekreterare, att regeringens mål är att ändra lagen enligt utredarens förslag. Utredaren bedömer att ändringarna kan införas sommaren 2018.

Utredningens förslag

Utredaren vill att den som brutit mot ett kontaktförbud ska kunna dömas till ett utvidgat kontaktförbud och övervakas med elektronisk fotboja.

I dag går det bara att använda fotboja i samband med ett så kallat ”särskilt utvidgat kontaktförbud”.

Tiden med kontaktförbud och fotboja ska kunna vara längre än i dag, upp till ett år.

Straffet för brott mot kontaktförbud med fotboja skärps till fängelse i upp till ett år.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.